Werken met break-out rooms in MS Teams: een paar tips

break out rooms ms teams blijven leren

De afgelopen maanden heb ik meerdere blogs gedeeld met praktische tips voor in je online les. In een effectieve online les werkt de techniek, is bewust nagedacht over welke leeractiviteiten je aanbiedt in de online sessie en wat studenten eventueel zelfstandig of in groepjes op en ander moment kunnen doen. Ook heb je goed nagedacht over wat je plenair aanbiedt en welke leeractiviteiten in kleinere groepjes plaatsvinden. In kleinere groepjes werken kan in break-out rooms. Eerder maakte je hiervoor in MS Teams kanalen of chats aan, tegenwoordig kan je ook in je plenaire sessie kleinere ‘kamers’ maken. Ik leg je uit waarom je met break-out rooms zou kunnen werken en hoe je in ze in MS Teams aanmaakt.

Wat zijn break-out rooms en waarom zet je ze in?

Eerst een introductie op de term ‘break-out rooms’. Dat zijn kleinere kamers waar je groepjes studenten kunt plaatsen. Bijvoorbeeld omdat je ze in groepjes wil laten brainstormen over een onderwerp, omdat je ze in expertgroepjes de theorie wil laten bestuderen of omdat je ze keuze-opdrachten wil laten maken in aparte kamers. Jij kunt als docent de kamers langs voor extra uitleg of om hun samenwerking te volgen.

Een break-out room brengt afwisseling in plenaire lessen en je zet deelnemers actief aan het werk. Je houd je studenten zo actief betrokken. Doordat je in kleinere groepjes werkt, ontstaat er meer veiligheid voor activerende werkvormen dan in een grote groep en is er beter onderling contact.

Wat kan je met een break-out room?

Je kunt break-out rooms gebruiken voor differentiatie en om het online samenwerken te stimuleren. Door studenten in breakout-rooms samen aan een opdracht te laten werken activeer je hen en stimuleer je ze om met en van elkaar leren. Dit valt of staat uiteraard wel met goede werkvormen en lesopdrachten. Naast dat je goede werkvormen en lesopdrachten moet ontwerpen, is het ook verstandig om na te denken over wat voor kamers je maakt. Ik geef je een aantal suggesties:

  1. Je kunt bij een werkvorm met expertgroepjes titels gebruiken van de kamers, die aansluiten bij de onderwerpen.
  2. Je kunt een generieke opdracht geven, die leerlingen invullen in de context van hun werkveld. De kamers kan je dan vernoemen naar organisaties/werkvelden.
  3. Je kunt verschillende opdrachten maken op niveau. De studenten gaan naar de groep waar zij voor gekozen hebben of jij bepaalt wie in welke groep komt als je zelf wil differentiëren.
  4. Je kunt keuze-opdrachten maken. De studenten gaan naar het groepje dat aan een bepaalde keuze-opdracht werkt.
  5. Je kunt kamers maken waarin je per kamer op een andere manier de lesstof verwerkt (tekenen, samenvatten, met elkaar in gesprek gaan… ) en de studenten toevoegen aan de groep waar zij graag bij willen zitten.
  6. Je kunt kamers maken op basis van zelfstandigheid. Bepaalde kamers ga je langs voor extra ondersteuning of feedback, andere kamers gaan zelfstandig aan de slag.

Ook een ideale tool voor werksessies of teamsessies trouwens. Ik ben benieuwd. Hoe zou jij de kamers inzetten? Bekijk in onderstaande video hoe je break-out rooms aanmaakt in MS Teams.

 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *