De afgelopen maanden heb ik meerdere artikelen gedeeld met praktische tips voor in je online les. In een effectieve online les werkt de techniek, is bewust nagedacht over welke leeractiviteiten je aanbiedt in de online sessie en wat leerlingen eventueel zelfstandig of in groepjes op en ander moment kunnen doen. Ook heb je goed nagedacht over wat je plenair aanbiedt en welke leeractiviteiten in kleinere groepjes plaatsvinden. In kleinere groepjes werken kan in break-out rooms. Eerder maakte je hiervoor in MS Teams kanalen of chats aan, tegenwoordig kan je ook in je plenaire sessie kleinere ‘kamers’ maken. Ik leg je uit waarom je met break-out rooms zou kunnen werken en hoe je in ze in MS Teams aanmaakt.
Wat zijn break-out rooms en waarom zet je ze in?
Eerst een introductie op de term ‘break-out rooms’. Dat zijn kleinere kamers waar je groepjes leerlingen kunt plaatsen. Bijvoorbeeld omdat je ze in groepjes wil laten brainstormen over een onderwerp, omdat je ze in expertgroepjes de theorie wil laten bestuderen of omdat je ze keuze-opdrachten wil laten maken in aparte kamers. Jij kunt als docent de kamers langs voor extra uitleg of om hun samenwerking te volgen.
Een break-out room brengt afwisseling in plenaire lessen en je zet deelnemers actief aan het werk. Je houd je leerlingen zo actief betrokken. Doordat je in kleinere groepjes werkt, ontstaat er meer veiligheid voor activerende werkvormen dan in een grote groep en is er beter onderling contact.
Wat kan je met een break-out room?
Je kunt break-out rooms gebruiken voor differentiatie en om het online samenwerken te stimuleren. Door leerlingen in breakout-rooms samen aan een opdracht te laten werken, activeer je hen en stimuleer je ze om met en van elkaar leren. Dit valt of staat uiteraard wel met goede werkvormen en lesopdrachten. Naast dat je goede werkvormen en lesopdrachten moet ontwerpen, is het ook verstandig om na te denken over wat voor kamers je maakt. Ik geef je een aantal suggesties:
- Je kunt bij een werkvorm met expertgroepjes titels gebruiken van de kamers, die aansluiten bij de onderwerpen.
- Je kunt een generieke opdracht geven, die leerlingen invullen in de context van hun werkveld. De kamers kan je dan vernoemen naar organisaties/werkvelden.
- Je kunt verschillende opdrachten maken op niveau. De leerlingen gaan naar de groep waar zij voor gekozen hebben of jij bepaalt wie in welke groep komt als je zelf wil differentiëren.
- Je kunt keuze-opdrachten maken. De leerlingen gaan naar het groepje dat aan een bepaalde keuze-opdracht werkt.
- Je kunt kamers maken waarin je per kamer op een andere manier de lesstof verwerkt (tekenen, samenvatten, met elkaar in gesprek gaan… ) en de leerlingen toevoegen aan de groep waar zij graag bij willen zitten.
- Je kunt kamers maken op basis van zelfstandigheid. Bepaalde kamers ga je langs voor extra ondersteuning of feedback, andere kamers gaan zelfstandig aan de slag.
Ook een ideale tool voor werksessies of teamsessies trouwens. Ik ben benieuwd. Hoe zou jij de kamers inzetten? Bekijk in onderstaande video hoe je break-out rooms aanmaakt in MS Teams.
Meer informatie
Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.