Interactieve afbeeldingen met Thinglink

Thinglink Blijven Leren

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Eerder schreef ik over hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet, hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden of hoe je werkt Mentimeter en Edpuzzle. In dit artikel vertel ik over Thinglink.

Wat is Thinglink?

Met de tool Thinglink kan je afbeeldingen interactief maken. Je maakt ‘hotspots’ of ‘pointers’ aan in de afbeelding. Dat zijn aanklikbare punten of icoontjes. Door over de punt of het icoontje te gaan, verschijnt er extra informatie. Je kunt doorlinken naar een website, een andere afbeelding, een video, een foto, een podcast of iets anders.

Hoe Thinglink bijdraagt aan jouw les

Met een beetje creativiteit kan je Thinglink op veel manieren inzetten. De kracht van de tool is dat je de afbeeldingen interactief maakt. Je zou de afbeelding in de online leeromgeving kunnen zetten, met achter de ‘pointers’ alle lesstof. Zo kan je een thema overzichtelijk samenvatten in een afbeelding. Je kunt in een online les je scherm delen en stapsgewijs de ‘pointers’ doorlopen. Doordat het weer eens iets anders is dan een powerpointspresentatie, is de kans groot dat de leerlingen vanuit enthousiasme hun aandacht erbij hebben. Ook kan je spellen ontwerpen in Thinglink. Denk aan een interactief online ganzenbord of een speurtocht. Ik heb verschillende voorbeelden voorbij zien komen; van een interactieve presentatie over jezelf (een foto van jezelf invoegen met ‘pointers’ waar je extra informatie achter verstopt tot aan een interactieve uitleg over het menselijk lichaam. De tool kan je klassikaal inzetten of ergens delen als naslagwerk.

Meer informatie

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Thinglink Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *