Video’s bewerken en interactief maken met Edpuzzle

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de studenten iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Eerder schreef ik over hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet of hoe je werkt Mentimeter. In dit blog vertel ik meer over Edpuzzle

Wat is Edpuzzle?

Met de tool Edpuzzle kan je video’s inkorten en bewerken met geluidsopnamen, open vragen, meerkeuzevragen en commentaar. Je kan je eigen video’s gebruiken of video’s van YouTube. Ook kan je video uit de KhanAcademy gebruiken, die geïntegreerd is met Edpuzzle. Het is handig om de video’s te bewerken vanaf je laptop. De video’s kan je gebruiken voor asynchrone of blended lessen waarin je studenten zelfstandig met lesstof aan de slag wil laten gaan (als voorbereiding op een klassikale les).

Hoe Edpuzzle bijdraagt aan jouw les

Vaak hoor ik dat leraren graag willen dat studenten video’s kijken als voorbereiding op een les of juist als extra verdieping. De vraag is dan hoe je er zeker van kunt zijn dat de studenten de hele video bekijken en dat ze ook daadwerkelijk iets geleerd hebben. Met Edpuzzle kan je interactieve elementen (zoals vragen) toevoegen waardoor je dat kunt checken. Als je de literatuur naslaat op motivatie bij online leren komt ook naar voren dat digitale tools met een interactief element (waarbij de lerende iets moet doen en ook feedback krijgt) bijdragen aan motivatie.

Persoonlijk vind ik het vooral fijn dat je naast eigen video’s ook andermans video’s kunt gebruiken. Soms wil je dan toch een eigen toelichting geven of iets net nuanceren omdat je het zelf anders zou verwoorden. Dat kan met Edpuzzle. Je kan ervoor kiezen dat studenten pas door kunnen in de video als ze antwoord hebben gegeven op een vraag. Zo kan je ook waarborgen dat de studenten de video afkijken. Edpuzzle kan je goed inzetten als studenten zelfstandig een (online) les voorbereiden of als extra leertijd. Hiermee kan je de tool inzetten om te differentiëren.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *