Introductiefilmpjes en presentaties maak je met PowToon

Powtoon Blijven leren

Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. In dit artikel vertel ik meer over de tool Powtoon.

Wat is Powtoon?

Powtoon is een tool waarmee je gratis animaties kunt maken voor in je les. Je kunt zelf een animatie bouwen of bestaande templates ombouwen naar jouw eigen voorkeur. Voor de afwisseling in de les kan een animatie een verrijking zijn, ook kan je je leerlingen leren om animaties te maken voor uiteenlopende doeleinden.

Hoe de tool bijdraagt aan jouw les

Voor elke gelegenheid is er wel een template te vinden waar je gebruik van kunt maken. Zowel de docent, als de student kan ermee aan het werk. Je kunt informatieve animaties maken, animaties waarin je meer over jezelf vertelt, animaties waarin je gegevens deelt – zoals je ook met een Infographic kunt doen. Ook je vakantie kan je in een animatie delen, je kunt een speciaal evenement delen. Er zijn legio opties. Bekijk op de website welke categorieën PowToon allemaal te bieden heeft. Veel templates kan je gratis gebruiken, voor sommige templates moet je een pro-account hebben.

Voorbeeld 1: Dromen visualiseren

Als loopbaanbegeleider sta ik geregeld stil bij de toekomstdromen van mijn studenten. In een kennismakingsgesprek vraag ik altijd of ze een toekomstdroom hebben. Het antwoord op die vraag geeft mij veel informatie. Wil een student doorleren? Gaat een student voor een baan in het Sociaal Werk? Heeft de student al nagedacht over later? Waarin kan ik als loopbaanbegeleider ondersteunen? Online heb ik vaker gelezen hoe een dreamboard/futureboard kan helpen in het realiseren van je dromen. Een schoolopdracht zou kunnen zijn om je dromen te visualiseren. In onderstaand filmpje zie je hoe ik dat gedaan heb met PowToon.

Voorbeeld 2: Periode introduceren

De eerste les van de periode is voor mij een belangrijk moment. Ik vind het dan fijn om de studenten een beeld te geven van de vakinhoud, de aanpak en de toetsing. Door studenten duidelijkheid te verschaffen over de inhoud en het einddoel van de periode, creëer je rust en focus. Bekijk in het volgende voorbeeld hoe ik in een filmpje van een minuut inzichtelijk heb gemaakt waar we aan gaan werken deze drie periodes. Met in het bijzonder periode 9.

Meer informatie

Je maakt gemakkelijk een account aan op Powtoon.com, dat kan gemakkelijk met je mailadres of met de je inloggegevens van Facebook. Je kiest voor een vorm waarmee je wilt werken; dat kan “starting from scratch” zijn, “build your story scene by scene” of “customize a popular template”. Zelf heb ik voor de filmpjes in dit artikel gekozen om een populaire template die al bestond aan te passen. Kies een template en pas het filmpje aan met jouw tekst door links in het menu de “slides” aan te passen. Voeg eventueel (visuele) elementen toe zoals tekst, karakters, pictogrammen en achtergrond. Je kunt ook muziek of een voice-over toevoegen. Exporteer het bestand als je klaar bent naar YouTube, Facebook, Vimeo, PowerPoint, LinkedIn of e-mail.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Ik kan genieten van het proberen van nieuwe tools. Is deze tool ook iets voor jou? Maak jij gebruik van instructiefilmpjes of filmpjes ter introductie van je vak? Wat vind jij belangrijk in een krachtige leeromgeving? Zou het een mooie tool zijn om je studenten uit te leggen, zodat ze er gebruik van kunnen maken bij het geven van presentaties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *