Introductiefilmpjes en presentaties maak je met PowToon

Powtoon Blijven leren

Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie in een gastblog lezen hoe de werkvormversneller je kan helpen om verwerkingsmanieren (opnieuw) in te zetten.

Vandaag wil ik met jullie een tool delen waarmee je gratis animaties kan maken voor in je les. Waarom? Beeld zegt vaak meer dan woorden. Veel mensen kijken liever een filmpje dan dat zij een tekst lezen. Voor de afwisseling, is dat zeker een verrijking van je les. De animaties kan je op verschillende manieren inzetten. Ik laat twee voorbeelden zien en vertel je ook hoe je dat gemakkelijk kunt doen.

Visualiseer je presentatie

Als loopbaanbegeleider sta ik geregeld stil bij de toekomstdromen van mijn studenten. In een kennismakingsgesprek vraag ik altijd of ze een toekomstdroom hebben. Het antwoord op die vraag geeft mij veel informatie. Wil een student doorleren? Gaat een student voor een baan in het Sociaal Werk? Heeft de student al nagedacht over later? Waarin kan ik als loopbaanbegeleider ondersteunen?

Zo kan ik meedenken met de student als het gaat om stages. Ik kan de student bijsturen als ik gedrag zie waarvan het niet aansluit bij wat een student wil bereiken. Het helpt in het formuleren van doelen.

Online heb ik vaker gelezen hoe een dreamboard/futureboard kan helpen in het realiseren van je dromen. Een schoolopdracht zou kunnen zijn om je dromen te visualiseren. In onderstaand filmpje zie je hoe ik dat gedaan heb met PowToon.

Introduceer de nieuwe periode

De eerste les van de periode is voor mij een belangrijk moment. Ik vind het dan fijn om de studenten een beeld te geven van de vakinhoud, de aanpak en de toetsing. Door studenten duidelijkheid te verschaffen over de inhoud en het einddoel van de periode, creëer je rust en focus.

Dit schooljaar mag ik gedurende drie periodes (in totaal 30 weken) onderwijs verzorgen aan dezelfde klas. De thematiek van deze periodes valt samen en is voorbereidend op het examen. Bekijk hier hoe ik in een filmpje van een minuut inzichtelijk heb gemaakt waar we aan gaan werken deze drie periodes. Met in het bijzonder periode 9.

Het filmpje is voor mij onderdeel van de introductie. Naast dit filmpje heb ik ook de thematiek gelinkt aan de beroepscontext en het examen.

 

Hoe PowToon werkt in 6 stappen

 1. Je maakt een account aan op Powtoon.com, dat kan gemakkelijk met je mailadres of met de je inloggegevens van Facebook;
 2. Je kiest voor een vorm waarmee je wilt werken; dat kan “starting from scratch” zijn, “build your story scene by scene” of “customize a popular template”. Zelf heb ik voor de filmpjes in dit artikel gekozen om een populaire template die al bestond aan te passen;
 3. Kies een template;
 4. Pas het filmpje aan met jouw tekst door links in het menu de “slides” aan te passen;
 5. Voeg eventueel (visuele) elementen toe zoals tekst, karakters, pictogrammen en achtergrond. Je kunt ook muziek of een voice-over toevoegen;
 6. Exporteer het bestand als je klaar bent naar YouTube, Facebook, Vimeo, PowerPoint, LinkedIn of e-mail.

Zelf heb ik ervoor gekozen om de filmpjes op YouTube te plaatsen. Diezelfde filmpjes plaats ik in Notebook als ik met het Smartboard werk, ik plaats ze in de digitale leeromgeving van Blackboard als studenten hem terug moeten kunnen kijken of ik toon ze ter plekke in de internetbrowser via YouTube.

Tips bij het maken van een eigen scene

Ik vond online een mooi artikel waarin de volgende tips gegeven worden ter voorbereiding op het maken van een eigen story scene:

 1. Schrijf het verhaal – zo’n 80 woorden per 30 seconden video;
 2. Spreek een script in;
 3. Maak de PowToon, voeg slides in en zorg dat ze qua lengte bij het verhaal passen;
 4. Voeg de visuele elementen in: tekst, karakters, pictogrammen en achtergronden;
 5. Laat de animaties precies op het juiste moment in en uit de video stappen.

Verschillende templates

Voor elke gelegenheid is er wel een template te vinden waar je gebruik van kunt maken. Zowel de docent, als de student kan ermee aan het werk. Je kunt informatieve animaties maken, animaties waarin je meer over jezelf vertelt, animaties waarin je gegevens deelt – zoals je ook met een Infographic kunt doen. Ook je vakantie kan je in een animatie delen, je kunt een speciaal evenement delen. Er zijn legio opties. Bekijk hieronder de categorieën die PowToon heeft. Veel templates kan je gratis gebruiken, voor sommige templates moet je een pro-account hebben.

Ik kan genieten van het proberen van nieuwe tools. Is deze tool ook iets voor jou? Maak jij gebruik van instructiefilmpjes of filmpjes ter introductie van je vak? Wat vind jij belangrijk in een krachtige leeromgeving? Zou het een mooie tool zijn om je studenten uit te leggen, zodat ze er gebruik van kunnen maken bij het geven van presentaties?

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *