Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. In dit artikel vertel ik meer over de tool Powtoon.
Wat is Powtoon?
Powtoon is een tool waarmee je gratis animaties kunt maken voor in je les. Je kunt zelf een animatie bouwen of bestaande templates ombouwen naar jouw eigen voorkeur. Voor de afwisseling in de les kan een animatie een verrijking zijn, ook kan je je leerlingen leren om animaties te maken voor uiteenlopende doeleinden.
Hoe de tool bijdraagt aan jouw les
Voor elke gelegenheid is er wel een template te vinden waar je gebruik van kunt maken. Zowel de docent, als de leerling kan ermee aan het werk. Je kunt animaties inzetten als verwerkingsopdracht, bijvoorbeeld door leerlingen de lesstof uit te laten leggen aan de hand van een animatie. Ook kan je animaties maken om te leren werken met digitale tools, omdat die steeds meer gebruikt worden tegenwoordig om informatie op een aantrekkelijke manier te tonen. Denk daarbij aan een animatie over een evenement of om jezelf voor te stellen. Als docent kan je ook informatie op aantrekkelijke wijze presenteren in een animatie. Bekijk op de website welke categorieën PowToon allemaal te bieden heeft. Veel templates kan je gratis gebruiken, voor sommige templates moet je een pro-account hebben.
Voorbeeld 1: Dromen visualiseren
Als loopbaanbegeleider sta ik geregeld stil bij de toekomstdromen van mijn leerlingen. In een kennismakingsgesprek vraag ik altijd of ze een toekomstdroom hebben. Het antwoord op die vraag geeft mij veel informatie. Wil een leerling doorleren? Gaat een leerling voor een baan in het Sociaal Werk? Heeft de leerling al nagedacht over later? Waarin kan ik als loopbaanbegeleider ondersteunen? Online heb ik vaker gelezen hoe een dreamboard/futureboard kan helpen in het realiseren van je dromen. Een schoolopdracht zou kunnen zijn om je dromen te visualiseren. In onderstaand filmpje zie je een simpel voorbeeld met gebruik van PowToon.
Voorbeeld 2: Periode introduceren
De eerste les van de periode is voor mij een belangrijk moment. Ik vind het dan fijn om de leerlingen een beeld te geven van de vakinhoud, de aanpak en de toetsing. Door leerlingen duidelijkheid te verschaffen over de inhoud en het einddoel van de periode, creëer je duidelijkheid en focus. Bekijk in het volgende voorbeeld hoe ik in een filmpje van een minuut inzichtelijk heb gemaakt waar we aan gaan werken deze drie periodes. Met in het bijzonder periode 9.
Meer informatie
Je maakt gemakkelijk een account aan op Powtoon.com, dat kan gemakkelijk met je mailadres of met de je inloggegevens van Facebook. Je kiest voor een vorm waarmee je wilt werken; dat kan “starting from scratch” zijn, “build your story scene by scene” of “customize a popular template”. Zelf heb ik voor de filmpjes in dit artikel gekozen om een populaire template die al bestond aan te passen. Kies een template en pas het filmpje aan met jouw tekst door links in het menu de “slides” aan te passen. Voeg eventueel (visuele) elementen toe zoals tekst, karakters, pictogrammen en achtergrond. Je kunt ook muziek of een voice-over toevoegen. Exporteer het bestand als je klaar bent naar YouTube, Facebook, Vimeo, PowerPoint, LinkedIn of e-mail.
Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.
Ik kan genieten van het proberen van nieuwe tools. Is deze tool ook iets voor jou? Maak jij gebruik van instructiefilmpjes of filmpjes ter introductie van je vak? Wat vind jij belangrijk in een krachtige leeromgeving? Zou het een mooie tool zijn om je leerlingen uit te leggen, zodat ze er gebruik van kunnen maken bij het geven van presentaties?