Werken met Padlet in de les, een digitaal prikbord

Padlet Blijven Leren
Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon. In dit artikel vertel ik meer over het werken met een digitaal prikbord kunt werken: Padlet

 

Waarvoor gebruik je Padlet?

Er zijn tal van verschillende redenen te bedenken waarom je zou willen werken met een digitaal prikbord. De momenten waarop ik er gebruik van maak zijn bijvoorbeeld als ik:

  • Voorkennis bij de groep wil ophalen;
  • Wil bekijken wat is blijven hangen uit de vorige les (dus als terugkoppeling);
  • Ik met de groep wil brainstormen;
  • Wil starten met een binnenkomer, zoals het delen van leuke momenten;
  • Een BPV-rondje wil doen, waarbij studenten hun stageverhaal kunnen delen;
  • Ik wil inventariseren welke vragen er nog zijn over de lesstof.

Hoe Padlet bijdraagt aan jouw les

Het digitale prikbord kan je gebruiken om deelnemers een voicememo, filmpje, foto, tekst of een document te laten delen. Het is een gemakkelijke tool om kort informatie op te halen uit de klas. Denk hierbij aan een tekstje of afbeelding die omschrijft hoe zij hun week op stage hebben ervaren. Ook kan je leerlingen een document laten delen, waar ze vervolgens van een klasgenoot feedback op krijgen. Iedereen die in de Padlet zit, kan alles zien dus op die manier kan je een instructie bedenken waarbij groep 1 feedback geeft op het werk van groep 2.

Misschien wil je een filmpje zien van hoe studenten iets hebben uitgevoerd of een voicememo horen waarin ze iets laten horen. In mijn voorbeeld Padlet kan je een aantal verschillende wijzen zien waarop je wat kunt vastmaken aan het prikbord. Door zelf het prikbord te projecteren op een digiboard of beamer, kan je ervoor zorgen dat iedereen op het grote scherm kan meekijken.

Meer informatie

Je maakt gemakkelijk een digitaal prikbord aan door naar Padlet.com te gaan. Je kunt inloggen via Google of Facebook of door gewoon je mailadres in te geven. Eenmaal ingelogd, kan je kiezen uit verschillende formats. Dit zijn manieren waarop de teksten die op het prikbord worden geplaatst, zullen worden getoond. Zelf kies ik vaak gewoon voor de Wall, maar je kunt ook een vorm kiezen waarbij je de gedeelde tekst kunt linken aan elkaar, je kunt rijen maken waarin de tekst wordt getoond. Je kunt de vormgeving veranderen en de URL waarmee deelnemers bij jouw padlet komen. Ook kan je instellen of je Padlet privé is, een wachtwoord heeft of vrij toegankelijk. Daarnaast kan je bepalen of je er op kan schrijven of dat je alleen kunt kijken op de Padlet.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden? In het najaar van 2019 ontwikkel ik een online cursus “Digitale werkvormen”. In die cursus neem ik je onder andere mee in het werken met Padlet. Interesse? Mail alvast naar shauna@Blijvenleren.net en ik zet je op de lijst van mensen die als eerste informatie ontvangt over deze cursus.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *