Werken met Padlet in de les, een digitaal prikbord

Padlet Blijven Leren
Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon. In dit artikel laat ik zien hoe je met een digitaal prikbord kunt werken: Padlet

Een aantal afbeeldingen in dit artikel zijn vrij klein, je kunt ze vergroten door erop te klikken.

Waarvoor gebruik je Padlet?

Er zijn tal van verschillende redenen te bedenken waarom je zou willen werken met een digitaal prikbord. De momenten waarop ik er gebruik van maak zijn bijvoorbeeld als ik:

  • Voorkennis bij de groep wil ophalen;
  • Wil bekijken wat is blijven hangen uit de vorige les (dus als terugkoppeling);
  • Ik met de groep wil brainstormen;
  • Wil starten met een binnenkomer, zoals het delen van leuke momenten;
  • Een BPV-rondje wil doen, waarbij studenten hun stageverhaal kunnen delen;
  • Ik wil inventariseren welke vragen er nog zijn over de lesstof.

Hoe maak je een Padlet?

Je maakt gemakkelijk een Padlet door naar Padlet.com te gaan. Je kunt inloggen via Google of Facebook of door gewoon je mailadres in te geven. Ik kies ervoor om mijn werkmailadres te gebruiken als Login voor het account. Eenmaal ingelogd, kan je kiezen uit verschillende formats. Dit zijn manieren waarop de teksten die op het prikbord worden geplaatst, zullen worden getoond. Zelf kies ik vaak gewoon voor de Wall, maar je kunt ook een vorm kiezen waarbij je de gedeelde tekst kunt linken aan elkaar, je kunt rijen maken waarin de tekst wordt getoond.

Dit zijn de verschillende formats:

Padlet Blijven Leren

Wat kan ik delen op het prikbord?

Je kunt als deelnemer een voicememo, filmpje, foto of een document delen. Ook kan je enkel iets typen. Deze functionaliteit biedt een hoop mogelijkheden. Je kunt als docent vragen om een foto te delen of om een bestand te delen. Misschien wil je een filmpje zien van hoe studenten iets hebben uitgevoerd of een voicememo horen waarin ze iets laten horen. In mijn voorbeeld Padlet kan je een aantal verschillende wijzen zien waarop je wat kunt vastmaken aan het prikbord.

De volgende afbeelding laat zien hoe het eruit ziet als je iets wilt plaatsen:

Padlet Blijven Leren

Hoe verander ik de vormgeving van mijn Padlet?

Als je als moderator (de persoon die de Padlet heeft aangemaakt of kunt aanpassen) in de Padlet zit kan je het scherm bewerken door op het tandwiel te klikken. Je vindt daar verschillende opties. Zo kan je er de titel aanpassen van je Padlet en je kunt een achtergrond kiezen. Voor de achtergronden zijn een heleboel opties; met slingers, kleuren, dieren, bloemen. Ook kan je zelf iets uploaden wat toepasselijk is bij jouw thema/jouw les.

Hierbij een afbeelding waar je het tandwiel kunt vinden:

Padlet Blijven Leren

Hier kan je de titel aanpassen en de omschrijving. Ook de achtergronden zijn hier te vinden:

Padlet Blijven Leren
Zijn mijn deelnemers anoniem of niet? Hoe werkt dat?

Je kunt ervoor kiezen om de deelnemers anoniem te laten plaatsen of juist dat hun naam zichtbaar is. Ik heb hier aangegeven dat ik graag wil dat de namen zichtbaar zijn. Ook deze instellingen vind je onder het tandwieltje. Je kunt hier ook instellen of ze op elkaar kunnen reageren, zelf zet ik die functie altijd uit:

Padlet Blijven Leren

Hoe vinden de deelnemers mijn Padlet?

Zelf deel ik altijd de URL van de Padlet met mijn deelnemers. Ze toetsen dan www.padlet.com/shauna_plompen/ … in en komen op mijn prikbord. Onderaan de pagina kan je de link/URL aanpassen. Die functionaliteit vind ik handig, want de standaard URL bestaat uit allerlei cijfer- en lettercombinaties die lastig over te typen zijn. In de foto hieronder zie je hoe ik de URL heb aangepast, zodat studenten er gemakkelijk in kunnen:

Padlet Blijven Leren

Let op! De URL blijft wel bestaan!

Houd er wel rekening mee dat die URL blijft bestaan, totdat jij bij het tandwiel hebt aangegeven dat de Padlet niet meer zichtbaar is! Ook de tekst die erop gezet wordt, blijft staan! Dus als je de Padlet wilt hergebruiken moet je even de tekst die getypt is verwijderen. Je kunt als moderator (beheerder van je Padlet) op alle vierkante tekstvlakken op een kruisje klikken om ze te verwijderen.

De zichtbaarheid aanpassen van je Padlet doe je door op het pijltje te klikken (zie foto hieronder). Je kunt kiezen voor:

– Public (iedereen kan het zien)
– Secret (alleen uitgenodigde deelnemers kunnen het zien)
– Password protected (je kunt erin met een wachtwoord)

– Private (niemand behalve jij kan het zien)

Ik zet de Padlet altijd na gebruik weer op private. Bij mijn voorbeeld heb ik ervoor gekozen om de zichtbaarheid public te laten, maar niemand kan er meer iets op plaatsen. Hierbij een foto van de plek waarbij je de zichtbaarheid aanpast van de Padlet:

Padlet Blijven Leren

En klik je hier op de zichtbaarheid die je wilt:

Padlet Blijven Leren

Verschillende rollen/rechten binnen Padlet

Ik schreef zojuist dat ik de Padlet op zichtbaar heb gezet, maar dat ik ervoor gekozen heb dat niemand er meer op kan plaatsen. Dat doe je door de rollen/rechten aan te passen. Je ziet op dezelfde plek als waar je de zichtbaarheid aanpast “those with access” staan (zie afbeelding hierboven). Daar kan je instellen wat je kunt doen als je in de Padlet zit:
-Lezen (alleen lezen)
-Schrijven (alleen schrijven en lezen)

-Modereren (lezen posts, schrijven, verwijderen van posts en mensen uitnodigen).

In dit voorbeeld kan je zien wat de weergave is als je alleen kunt lezen. Als je ook mag schrijven, staat er rechts onderin een cirkel met een plus-teken erin. Door daar op de klikken kan je iets toevoegen aan de Padlet/het prikbord.

Mijn Padlet delen en printen!

Door op de puntjes te klikken kan je nog meer functies openen, zoals het delen van de Padlet op sociale media of via de mail. Je kunt de Padlet printen. Een voorbeeld van het teken met de puntjes vind je hier:

Padlet Blijven Leren

Binnenkort zal ik ook een artikel schrijven over de tool “Roep maar raak”, van het Smartboard. Op veel scholen wordt met een dergelijk bord gewerkt waar een soort van Padlet geïntegreerd zit in de Notebook Software. Als hier op voorhand vragen over zijn, laat het mij dan weten in de reacties!

Al met al is er veel mogelijk met Padlet. Op welke manieren zou jij deze tool inzetten? 

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *