Een digitale takenlijst/planning met Microsoft To Do

Microsoft to do blijven leren
Slim werken, structuur in je werkzaamheden aanbrengen en bewust plannen kan veel tijd besparen. Alles overstructureren is ook niet alles. Op welke manier kan je overzicht creëren voor jezelf en ook efficiënt werken? Ik ben op onderzoek uit gegaan en kwam de applicatie Microsoft To Do tegen. De tool helpt ons om de lijstjes – die we vaak toch al maken – te structureren en om daar ook taken en deadlines aan te verbinden. Je krijgt hier als je dat wil meldingen van, waardoor je jezelf aan taken kunt laten herinneren. Hoe het werkt en wat jij ermee kunt doen? Dat lees je in dit artikel! Heb jij interesse in tools voor in je onderwijspraktijk? Bekijk dan ook deze rubriek.

Wat is een Microsoft To Do?

Microsoft To Do is de opvolger van de takenlijst-applicatie Wunderlist. Je kunt takenlijsten maken, bijhouden en delen. De app kan je aan je taken herinneren door middel van notificaties. Je krijgt dan een melding op je telefoon of op je laptop. Mooi aan de tool is dat je hem kunt synchroniseren met verschillende apparaten, waardoor iedereen de lijst zou moeten kunnen openen. Je kunt er alleen in werken of met groepen. Ook kan je taken toewijzen aan anderen, als ze samen met je in een groep zitten. De app is gebruiksvriendelijk. Een uurtje rondneuzen in de app moet voldoende zijn om er mee te kunnen werken.

Wat deze tool bijdraagt aan jouw les

Als leraar heb je onder andere de verantwoordelijkheid om studenten te leren-leren. Dat houdt in dat je ze kennis leert maken met manieren om informatie samenvatten, op te slaan, te bestuderen… Het gaat ook over plannen en organiseren. Deze tool kan je gebruiken om uit te leggen hoe je als student overzicht houdt. Een groot voordeel van deze tool is dat je dit niet op je eigen eiland hoeft te doen, je kunt lijsten en taken met elkaar delen. Dit maakt dat je de tool op verschillende manieren kunt inzetten. In verschillende vakgebieden is deze tool dus ook te gebruiken als onderdeel van je les en element van leren-leren.

Overzicht in taken en deadlines geeft rust. Het voorkomt dat een groot deel van de bandbreedte van je brein verloren gaat aan ruis, terwijl je die capaciteit liever inzet om te kunnen leren.

Waarvoor gebruik je de tool Microsoft To Do?

Er zijn heel veel manieren te bedenken waarop je de tool kunt inzetten. Ik benoem er een aantal zodat je een beeld hebt:
  • Je kunt er als klas een toetsoverzicht in maken en delen;
  • Je kunt erin plannen door taken in kleine stukjes te knippen en vervolgens deadlines en herinneringen in te stellen. Een groot voordeel is dat je de losse onderdelen onafhankelijk van elkaar kunt delen met anderen, zo kan je elkaar ook een beetje helpen;
  • Je kunt er grote taken die complex zijn, overzichtelijk weergeven. Denk hierbij aan de planning van je examens;
  • Je kunt als projectgroep samenwerken en de taken verdelen en zien wat al gedaan is en wat nog moet worden gedaan;
  • Je kunt alles wat je moet zien te organiseren in één applicatie opslaan wat voor rust zorgt, denk hierbij aan wat je moet doen voor: werk, school, je sport, je gezin, je vrienden, je huisdier.

Meer informatie

Je maakt gemakkelijk een account aan door naar de website te gaan. Je kunt ook gebruik maken van de bijbehorende applicatie. De tool werkt vrij intuïtief. Je kunt eerst mappen aanmaken, daar lijsten in maken en in die lijsten taken uitschrijven. Je kunt ook alleen met losse taken werken of met losse lijsten. Iedereen vindt iets anders fijn werken. Stel voor belangrijke taken deadlines in en een herinnering (je krijgt dan een melding op je telefoon om je te herinneren). Je kunt zelfs documenten en aantekeningen bij je taak opslaan, zodat je alles bij elkaar kunt bewaren.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Een digitale takenlijst of planning met microsoft to do

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *