Visueel samenvatten in de klas: hoe ook jouw leerlingen informatie snel leren onthouden

Ik ben Layana, tijdens het verzorgen van gastlessen ontdekte ik dat veel leerlingen moeite hebben een goede vertaling voor zichzelf te maken van een lastige tekst. Wat hebben leerlingen nodig om dat wel te kunnen? Ik ging op onderzoek uit. In mijn onderzoek kwam ik verschillende methodes en termen tegen: termen als sketchnotes, visual notes en infodoodling. Allemaal zijn ze gericht op het visueel vastleggen van informatie in een overzicht. Visueel samenvatten dus.

Het verschil met gewoon samenvatten

Maar hoe verschilt visueel samenvatten van gewoon samenvatten? Als je visueel samenvat, maak je tekeningen van de woorden uit de tekst. Als het nodig is vul je de tekening aan met een beschrijving. Het verschil met “gewoon samenvatten” is dat je je grotendeels richt op het visueel maken van de informatie. Door het gebruik van visuele elementen zoals pijlen, omlijstingen, handlettering en natuurlijk het letterlijk tekenen van de onderwerpen blijft de informatie een stuk beter hangen. Van een langdradig verhaal met veel woorden, reduceer je de informatie tot beeld met de woorden als aanvulling zodat de beelden goed worden geīnterpreteerd.

Werkt het ook beter?

Een leuk onderzoekje van mijn kant, maar werkt deze manier ook daadwerkelijk beter? Een onderzoek van de Universiteit van Waterloo kwam erachter dat mensen die kleine snelle tekeningen maken informatie veel beter onthouden dan mensen die woorden opschrijven. Opvallend is dat uit datzelfde onderzoek naar voren kwam dat de kwaliteit van de tekeningen niet uit maakt! Het zijn de beelden die ervoor zorgen dat we makkelijker kunnen onthouden.

Een mooi inzicht, want iedereen zou dit moeten kunnen. Ik nam de proef op de som en testte de manier van visueel samenvatten tijdens het verzorgen van mijn bijlessen. Veel leerlingen vonden de nieuwe manier van samenvatten erg wennen. Ze zijn immers maar gewend om te schrijven op school en niet om te tekenen. Ondanks dat het even wennen was, vonden de leerlingen het leuk om te doen.  Ook bleken deze leerlingen de getekende samenvatting makkelijker te onthouden dan een geschreven samenvatting.

Aandacht voor visueel samenvatten op school?

Visueel samenvatten werkt goed, besteden we hier voldoende aandacht aan op school? Naar mijn idee liggen daar nog veel mogelijkheden. Ik kan jullie daar bij helpen! Vanuit mijn bedrijf Paperclear.nl bied ik workshops aan voor in de klas, maar ook voor docenten die deze methode willen leren gebruiken om de leerstof uit te leggen.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van Paperclear. Daarnaast kan Layana jullie de TED talk van Rachel Smith aanraden.

Op welke manier besteed jij aandacht aan studievaardigheden als samenvatten in de les? Welke kansen zie jij als het gaat om visueel samenvatten? Heb je dat ooit geprobeerd in je les en hoe ging dat?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Visueel samenvatten in de klas hoe ook jouw leerlingen informatie snel leren onthouden Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *