Werken met Microsoft Tools in de (online) les

Dit is een gastblog van Roald. Op de website docentvanmorgen.nl deelt hij zijn leerervaringen op het gebied van ict in het onderwijs. “In mijn dagelijkste werkzaamheden als mbo docent maak ik veel gebruik van ict. Het maakt mijn werk gemakkelijker, leuker en productiever. Maar de vraag is, hoe kom je zover? Hoe zorg je ervoor dat je meer ict gaat toepassen in je dagelijkse werkzaamheden? En welke toepassingen ga je dan gebruiken? We leven in wereld die constant verandert, op dit moment sneller dan ooit tevoren. Ook als het gaat om ict in het onderwijs. Om bij te blijven is het van belang dat je een nieuwsgierige en lerende houding aanneemt en dat je de veranderingen accepteert. Voor mij heeft deze houding erg bijgedragen aan de ontwikkeling van mij als docent op ict vlak”.

Je bent docent en je wilt ict gaan gebruiken in je les en dagelijkse werkzaamheden? Waar moet je beginnen? Er zijn talloze toepassingen die je kunt gebruiken. Stel jezelf eerst de volgende vraag: “Wat is je doel met ict in de klas? Waarom ga je het inzetten?”

Voor als je begint

Het wil niet altijd zo zijn dat ict daadwerkelijk bijdraagt aan het leerrendement van de student. Vaak wordt technologie ingezet om de technologie. Het kan prima zijn dat een werkvorm op papier beter werkt dan een app. Stel daarom eerst het doel van de technologie centraal: wat is je doel met ict? Hoe en op welk moment ga je het inzetten? Wil je het gebruiken om voorkennis te activeren of om een lessenserie te ontwikkelen? Voor elk moment in je les bestaat er tegenwoordig een handige ict-toepassing die je kunt inzetten om het leerrendement te optimaliseren.

Docenten die beginnen met het gebruik van ict in het onderwijs komen vaak een aantal dingen tegen. Zo kan het zijn dat je een ict-toepassing gebruikt, die vervolgens weer verdwijnt of wordt vervangen door een andere app. Je blijft constant vernieuwen. We leven in een wereld waar nieuwe technologie elkaar voortdurend opvolgt. Geef niet op, maar blijf in de nieuwsgierige en lerende houding. Kom je ergens niet uit? Ga opzoek naar het antwoord, het internet staat vol video’s, blogs en artikelen over ict in het onderwijs. De mogelijkheden van ict in het onderwijs worden telkens groter, ik neem je graag mee in mijn leerervaringen.

De mogelijkheden met ict in je les

Het klassieke onderwijs is erop ingericht dat de docent een klassikale instructie geeft, de student luistert en vervolgens zelfstandig aan de slag gaat. Wie is er dan actief? De docent of de student? ict biedt mogelijkheden om je lessen op een andere manier aan te bieden: Blended Learning. Blendend Learning is een onderwijsmethode waarbij de student zowel leert van ¨klassieke toepassingen¨ als nieuwe (ict) toepassingen. Flipping the Classroom is een methode die je hierbij kunt toepassen. Studenten bekijken of maken instructiefilmpjes, werken op hun eigen tempo, werken samen in digitale bestanden, kunnen versnellen in de lessenserie, zoeken informatie op via verschillende kanalen, geven elkaar feedback en de docent kan met ict de controle bewaken en als coach fungeren. Onderwijs wat aansluit bij de vaardigheden die we van de student in de 21ste eeuw verwachten. Hoe je dit realiseert wordt je duidelijk in volgende animatie van MediaCore.

Hoe ga je naar betekenisvol leren met ict?

Hoe zorg je ervoor dat je technologie, niet doelloos, maar op een efficiënte manier inzet? Als je wil beginnen met ict in het onderwijs, dan zal het boek ”Kleppen Dicht” van Michel van Ast en Patricia van Slobbe, een eyeopener voor je zijn. In dit boek wordt op een fijne manier uitgelegd hoe je ict betekenisvol inzet. Het TPACK model (technological, pedagogical en content knowledge) is één van de modellen die in het boek wordt toegelicht. Het TPACK model is een uitgangspositie voor het voorbereiden van je les. Via de onderstaande stappen bepaal je welke ict-toepassing je gebruikt, passend bij je lesinhoud en je werkvorm.

Stap 1 Content: wat is je lesinhoud?

Stap 2 Pedagogical knowledge: hoe ga je de lesinhoud overbrengen? Welke werkvorm ga ik inzetten?

Stap 3 Technological knowledge: kan ik voor deze les ict inzetten? Welke toepassingen passen bij deze les? Welke ict toepassingen bij de verschillende lesfases?

 

Na het bepalen van de lesinhoud en de bijhorende technologie die je gaat inzetten is het van belang om het doel van je ict-toepassing te bepalen. In het boek ”Kleppen Dicht” wordt het directe instructiemodel uitgelegd. Om je ict-toepassingen te bepalen kijk je goed naar de fases van je les. Hieronder geef ik jullie een overzicht van een aantal ict-toepassingen die ik, vanuit Office 365 en aangevuld met andere ict-toepassingen, gebruik in mijn lessen.

Ict tools voor een terugblik

 • Via Kahoot, Mentimeter of Socrative blik je aan het begin van de les terug op de voorgaande lessen. Deze apps werken ook goed als afsluiter van je les.
 • In Office Forms is het mogelijk om een quiz te maken. Via de smartphone, tablet of pc vult de student dit in. De applicatie is gemakkelijk te delen via Mail, WhatsApp of QR code.
 • Op Quizlet oefent de student via verschillende interactieve apps. Op Quizlet.com bestaat ook een functie Quizlet live, een tool waarbij studenten in teams tegen elkaar strijden en ondertussen de leerstof leren. Echt een aanrader.

Ict tools voor oriëntatie

 • Via Padlet oriënteert de student op de leerstof. Ze zoeken informatie op over een bepaald onderwerp, vervolgens plaatsen ze dit op een online bord en bekijken ze gezamenlijk naar de antwoorden met de klas. Een handige tool waarmee je verschillende expertgroepjes binnen je klas creëert.
 • Via Mentimeter laat je studenten op verschillende manieren kennismaken met de nieuwe leerstof. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een woordenweb, mindmap of quiz te maken.
 • In PowerPoint zit een plug-in waarbij je studenten tijdens het bekijken van de sheets vragen laat beantwoorden.

Ict tools voor instructie

 • Ik gebruik PowerPoint om filmpjes te maken. Deze upload je naar Microsoft Stream of YouTube en vervolgens deel je die met je studenten in OneNote of Teams. Ook is het mogelijk dat studenten zelf het filmpje maken.
 • Sway, een tool waarmee je prachtige sheets maakt. En daarnaast heeft Sway veel integratie mogelijkheden met Office 365 en andere ict toepassingen.

Ict tools bij begeleide in-oefening & zelfstandige verwerking

 • Studenten maken in Teams of OneNote de opdracht via Word, PowerPoint of Excel online. Ik kan live meekijken en de studenten direct van feedback voorzien. Ook is het mogelijk dat studenten gezamenlijk werken in één document. Teams gebruik ik als een online klaslokaal, waarbij de andere ict toepassingen geïntegreerd ingezet kunnen worden.
 • Via je de Office Planner is het mogelijk dat studenten verschillende taken en doelen creëren. Op die manier worden studenten verantwoordelijk voor hun eigen leerdoelen. Ook werkt planner goed tijdens het werken met projecten.

Ict tools bij een evaluatie

 • Office Forms, het maken van een toets online. Studenten blikken terug op de leerstof van de voorgaande lessen. De docent kan de antwoorden direct toevoegen aan de quiz. Ook is het mogelijk om studenten de toets zelf te laten maken via Office Forms.
 • In Office Forms kan je ook een enquête maken. Handig als je je studenten wil laten reflecteren op je les of op je lessenserie.

Zo zijn er talloze ict-toepassingen om te gebruiken in je les of dagelijkse werkzaamheden. Er zijn er nog veel meer en er komen er ook nog veel meer. Als je meer ict wil gaan gebruiken, raad ik je aan om gewoon een app uit te proberen en te analyseren hoe studenten hierop reageren. Voor de docenten die willen beginnen met Office 365 heb ik een overzichtje gemaakt met de vijf ict-toepassingen waar ik veel gebruik van maak.

Een overzichtje, hoe gebruik je Office 365?

Op de veel scholen wordt gebruikgemaakt van Office 365 of GAFE (Google Apps For Education). Ik maak op dit moment gebruik van Office 365. Office 365 biedt fantastische mogelijkheden om ict betekenisvol in te zetten voor je studenten.  Een overzicht van de apps die ik het veel gebruik in mijn dagelijkse werkzaamheden zijn:

 • Teams: het online klaslokaal. In het online klaslokaal kan je opdrachten en feedback plaatsen, vergaderen, samenwerken met collega’s, je agenda bekijken, chatten met je studenten, notities maken in OneNote en nog veel meer. Alles wat je doet, komt digitaal samen op één plek: Teams. Ik gebruik Teams als startplek voor mijn werkzaamheden. Het leuke aan Teams is, dat je veel van de verschillende onderwijs ict-toepassingen kunt integreren.
 • OneNote: je digitale map. In OneNote kan je je lesplan maken, notities maken, studenten laten samenwerken in een digitale ruimte, vergaderen, YouTube filmpjes gemakkelijk invoegen en zelfs Spotify lijstjes toevoegen (kwam ik deze week achter). OneNote is de vervanger van je fysieke map. Ik gebruik OneNote als een grote verzameling van mijn werkzaamheden. Ben ik onderweg of niet in de buurt van mijn laptop, dan kan ik mijn notities via de smartphone inspreken, typen of filmen.
 • OneDrive: de ”Cloud” waar je al je bestanden opslaat. Beschikbaar op je mobile device, desktop en online. Even snel een word bestand doorlezen of delen? Een foto maken van een belangrijk document? Samenwerken met je studenten of collega’s in één bestand. Het kan allemaal in OneDrive.
 • Planner: je digitale planner. Een project uitzetten, deadlines en belangrijke bestanden toevoegen aan je planning, een taak toevoegen aan een persoon of een groep en nog veel meer. Dit kan allemaal in Planner. Ideaal om te gebruiken voor gezamenlijke projecten met studenten of collega’s.
 • Forms: Forms is een toepassing waarmee je toetsen, enquêtes en formulieren kan publiceren. Een ict-toepassing waarmee je veel tijd gaat besparen. Nooit meer toetsen nakijken. Deze ict-toepassing doet het voor je.

Er zo zijn er veel ict toepassingen die bijdragen aan het leerrendement van je klas. Teveel om allemaal in deze blog te zetten. Begin stapje voor stapje en blijf jezelf voortdurend ontwikkelen. Succes met je zoektocht naar ict in het onderwijs.

Werk jij al met ict de klas? Welke tools wil je ons aanraden? Heb je een van bovenstaande tools als een uitgeprobeerd? Hoe heb je dat ervaren? Laat het ons weten in de reacties! 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Werken met Microsoft Tools in de online les Blijven Leren

2 reacties

 1. Nienke Beantwoorden

  Heerlijke website dit! Ik ga er veel op lezen.
  Heb je nog een leuke tip voor een workshop/ cursus voor mijn digitale skills in te zetten in de klas.
  Ik zou dit graag doen als professionalisering activiteit.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Nienke, leuk dat je zo positief bent! Die heb ik zeker; bij het Summa College organiseert het praktoraat activerende didactiek allerlei gratis workshops, waaronder een over digitale didactiek. Toevallig zal ik die ook verzorgen! Dat is op maandag 11 maart op de Sterrenlaan (Summa College) in Eindhoven. Mocht je iets binnen het team wensen, kan je altijd contact opnemen voor de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *