In een goed functionerend team zet je samen de schouders eronder. Je draagt allemaal je steentje bij en je helpt elkaar om doelstellingen te behalen. Om dat samen voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om een teamcultuur te hebben waarin je verantwoordelijkheid neemt. Soms heeft een teamlid hulp nodig om de verantwoordelijkheid te nemen vanwege welke reden dan ook, het kan ook zo zijn dat je iemand aanspreekt op zijn/haar verantwoordelijkheid. Ik las het boek ‘Van wie is dit aapje?’, een vertaling van het schrijven van Todd Whitaker. In dit blog vertel ik je over het boek.
Alleen ga je snel, samen kom je verder
Ik ben ervan overtuigd dat je alleen snel gaat maar samen verder komt. Veel mensen hebben de valkuil dat ze vanuit efficiëntie ‘zelf even snel een taak oppakken’. Ik herken dat zelf ook. Het gaat dan om kleine dingen zoals een e-mail versturen namens een groep collega’s. Of grotere dingen zoals het aanpassen van andermans werk omdat ik er toch mee bezig ben. Het valt mij op dat ik vooral geneigd ben om zelf dingen op te pakken als ik moe of gestrest ben. Onhandig, want juist dan heb je baat bij het verdelen van de werkzaamheden.
Heb oog voor je eigen werkdruk
Voor je eigen werklast is het ook verstandig om samen te werken en niet andermans taken over te nemen. Geregeld overkwam het mij dat ik volledige lesplanningen aan het herschrijven was omdat ik het graag wilde verbeteren. Vaak bedacht ik oplossingen voor problemen die niet van mij waren. Ik denk dat we allemaal wel eens hebben. Je voelt je namelijk verantwoordelijk. Het resultaat is dat je altijd druk bezig bent, soms met werk van een ander. De ander hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen of is niet meer betrokken door jouw handelen. In het ergste geval voelt de ander zich zelfs gepasseerd door jouw handelen.
De opbouw van het boek
Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken en is voornamelijk geschreven voor leidinggevenden. Ook voor leraren is het een nuttig boek want binnen een team ben je allemaal onderdeel van de werkcultuur. Iedereen kan daarin een verschil maken. De hoofdstukken zijn:
- Welkom in de jungle (inleiding)
- Het afschuiven van aapjes
- Op welke schouders zit het aapje en waar zou het moeten zitten?
- Benader iedereen op een positieve manier
- Neem je beste medewerkers als uitgangspunt bij het nemen van beslissingen
- Bescherm je goede medewerkers
- Welke aapjes schuif jij af?
Wat je kunt leren van dit boek
In eerste instantie vond ik de tekst op de achterkant vrij heftig. Ik begrijp goed dat er medewerkers zijn die niet goed uit de verf komen of die hun verantwoordelijkheden afschuiven. Wel denk ik dat zulk gedrag ergens vandaan komt en dat je daar oog voor zou moeten hebben. Gelukkig wordt daar ook over geschreven in het boek. Er worden voorbeelden gegeven van ‘soorten aapjes’ of gedragingen die niet helpend zijn voor een productieve organisatie. Er worden handreikingen gegeven om daarmee om te gaan.
Ik realiseerde me na het lezen van dit boek dat ik vaak aapjes van anderen op mijn schouders heb en dat ik ook aapjes verschuif. Zo neem ik dingen over terwijl ik ook kan vragen wanneer iets af is. Ook zijn er vraagstukken waar ik zelf een antwoord op weet en toch leg ik de vraag weleens bij een ander neer. Het valt mij nu ook in positieve zin op als ik zie dat iemand ergens een vraag over stelt zonder een taak over te nemen. Zo blijft de verantwoordelijkheid waar hij hoort. Todd schrijft dat je jezelf continu drie vragen zou moeten stellen. Deze vragen neem ik ook mee:
- Waar zit het aapje?
- Waar zou het aapje moeten zitten?
- Hoe plaats ik het aapje terug op de juiste schouders?
Herken jij het verschuiven van aapjes of verantwoordelijkheden? Zie je dit vooral bij anderen of moet je eerlijk zeggen dat ook jij dat wel eens doet? Zou dit boek iets voor jou kunnen zijn?
Meer informatie
‘Van wie is dit aapje?’ helpt leidinggevenden en teamleden de cultuur in een organisatie zo te draaien, dat deze collega’s problemen en taken niet kunnen afschuiven op de hardwerkende collega’s. De focus ligt op het empoweren en beschermen van de loyale teamleden met verantwoordelijkheidsgevoel die het fundament vormen van elke organisatie. Je kunt het boek aanschaffen via Onderwijs Maak Je Samen. Het boek kost €20,95.
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.