Durf te leiden. Een boek over kwetsbaar leiderschap

Durf te leiden; over kwetsbaar leiderschap Blijven Leren

In gesprek met andere leraren, vernam ik dat de boeken van Brené Brown aan te raden zijn. Zij deed onder andere onderzoek naar en schreef boeken over kwetsbaarheid, imperfectie en verbinding. Zelf las ik het boek “Durf te leiden”. Een boek dat gaat over de kwetsbaarheid van moedige leiders. In dit artikel vertel ik je kort wat over het boek. Wie weet enthousiasmeert het jou ook om eens een boek van Brené te lezen. 

Durven te leiden

Moedig zijn is zeggen: “Ik weet dat ik uiteindelijk ook een keer zal falen en toch ga ik er helemaal voor”. Kwetsbaarheid is de moed hebben om je te laten zien als je de toekomst niet onder controle hebt. Volgens de achterzijde van het boek: “Als je durft te leiden, hoef je niet te doen alsof je alle antwoorden hebt; je blijft nieuwsgierig en stelt de juiste vragen. Je ziet macht niet als iets om te verzamelen, maar je wilt je kennis delen. Je gaat moeilijke gesprekken en situaties niet uit de weg, en je weet dat je kwetsbaar opstellen af en toe nodig is”.

20 jaar onderzoek

In het boek vat Brené interviewdata van 20 jaar onderzoek samen. In dit onderzoek werden 150 leiders over de hele wereld geïnterviewd over toekomstig leiderschap. Er waren uiteenlopende onderwerpen die in die interviews aan bod kwamen, zoals kritisch denken en het vermogen van informatie te kunnen integreren en analyseren, tot het opbouwen van vertrouwen, het heroverwegen van schoolsystemen, inspirerende innovatie en het vinden van politieke raakvlakken.

Volgens Brené bestaat de kern van moedig leiderschap uit 3 pijlers:

  1. Je kunt niet moedig zijn zonder te sparren met kwetsbaarheid; omarm de ellende
  2. Het is belangrijk dat je jezelf kent en van jezelf houdt. Wie je bent is hoe je leiding geeft;
  3. Moed werkt aanstekelijk. Voor meer moedig leiderschap en meer moed binnen teams en organisaties moeten we een cultuur kweken waarin we moedig werk, lastige gesprekken en een open hart verwachten en waarin een pantser niet nodig is en niet beloond wordt.

Wat maakt het gesprek hierover interessant?

Brené beschrijft in haar boek verschillende situaties waarin zij op congressen of meetings in gesprek ging met haar publiek, waarin men een soft beeld had bij kwetsbaarheid. Het woord heeft een bepaalde lading. Als het al zo wordt beleefd, is het nog lastiger om hierover het gesprek te voeren. Terwijl juist dat gesprek zo interessant is.

Ik heb genoten van manieren waarom Brené dit gesprek aangegaan is. In kleinere vergaderingen van minder persoonlijke aard tot in haar eigen ‘inner cirkel’, waarbij ze zich juist uiterst kwetsbaar voelde. En op congressen met mannen uit het leger of bij grote commerciële bedrijven. De manier waarop zij uitlegt waar de kwetsbaarheid zit en hoe ze dat open breekt, zorgt voor openheid. Die openheid is een mooie basis voor een effectief gesprek.

Mythes over kwetsbaar leiderschap

In al die gesprekken liep Brené aanvankelijk tegen mythes aan.

Mythe Waarom het een mythe is
Kwetsbaarheid is zwakte Bij alle moedige daden voel je je even kwetsbaar
Ik doe niet aan kwetsbaarheid Iedereen ervaart het, het is wat je ermee doet
Ik kan het wel alleen af Mensen zijn gemaakt voor verbinding. Volwassen worden als sociaal soort is niet autonoom en solidair worden, maar iemand worden waar men op kan vertrouwen
Je kunt de onzekerheid en het ongemak uit kwetsbaarheid halen In sociale interacties word je opgeroepen om kwetsbaar te zijn
Vertrouwen komt voort uit kwetsbaarheid Je moet vertrouwen hebben om je kwetsbaar op te kunnen stellen, en we moeten ons kwetsbaar opstellen om vertrouwen op te bouwen
Je kwetsbaar opstellen betekent volledige openheid Pseudokwetsbaarheid is niet goed of ineffectief. De intentie moet goed zijn, het gaat niet om kwetsbaarheid zonder grenzen

Waarom het boek mij aanspreekt

Tijdens het lezen heb ik genoten van alle voorbeelden die Brené gaf. Ook geeft ze concrete tips die je kan meenemen voor je eigen situatie. In mijn klassen, met collega’s en met anderen met wie ik samenwerk of contact heb, probeer ik oprecht contact te maken. Toen ik net startte als leraar, vond ik het lastig om mezelf kwetsbaar op te stellen. De mythen zoals beschreven in het boek, kwamen ook bij mij naar boven. Tegenwoordig zie ik juist de kracht van eerlijkheid, waarin ook kwetsbaarheid een belangrijke rol speelt.

Meer informatie

Je kunt het boek hier bestellen. Het boekt kost €20,99. Brené Brown schreef ook nog andere boeken die interessant zijn om te bestuderen. Je kunt ook TED-talks van haar bekijken. Hierbij “The power of vulnerability” en “Listening to shame“.

Heb jij al wel eens boeken gelezen van Brené Brown? Wat vind jij belangrijk als leider? Ben jij een moedige leider, die kwetsbaarheid durft te tonen?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *