Succesvol in het leven met Vertellis Chapters

Vertellis

‘Onbewust kunnen de dagen, weken en maanden aan ons voorbij vliegen. Werk, kinderen, een wasje draaien en poetsen. Facebook, de sportschool een etentje bij vrienden. Het beantwoorden van je e-mail, een serietje kijken of even bij iemand op de koffie… Voor we het weten is er weer een dag voorbij. We hebben meestal zo’n haast dat we amper de gelegenheid hebben om te pauzeren en te reflecteren. Het gevolg? Een soort dag in dag uit durende oppervlakkigheid, een eentonigheid die je met de vraag laat zitten waar al die tijd is gebleven…?’ – Van de makers van Vertellis

Wat is Vertellis Chapters?

Vertellis Chapters is een boekje dat op het eerste oog lijkt op een combinatie van een notitieboekje en een dagboek. Je kunt er dagelijks in schrijven, maar het is meer dan dat. In de opbouw van het boekje zitten veel psychologische feitjes en weetjes ‘verstopt’ waardoor je bewust en onbewust persoonlijke groei kan doormaken.

Het boek is ingedeeld met verschillende thema’s:

 • Beïnvloeden van geluk
 • Overtuigingen en zelfbeeld
 • Beslissingen en energie
 • Comfortzone
 • Positiviteit
 • Beïnvloeden van de toekomst
 • Relatie met jezelf en anderen
 • Kies voor jezelf
 • Leren en inspireren
 • Spanning en ontspanning
 • Loslaten en groeien
 • Denken, dromen en doen

Vertellis Chapters zorgt er bij mij voor dat ik aandacht besteed aan de doelen die voor mij belangrijk zijn. Ik besteed aandacht aan de manier waarop ik mijn dagen leef en beleef. Ik probeer dagelijks op een vast moment ruimte te geven aan wat er speelt. Een rustmoment voor mezelf, waarbij ik serieus neem wat er op dat moment speelt.

De opbouw van het boekje

VertellisHet boekje heeft een vaste structuur: elke dag begint met een quote, vervolgens mag je benoemen waar je dankbaar voor bent. Waarom? Het blijkt dat je jezelf kunt trainen in je dankbaar voelen en dat je uiteindelijk jezelf ook gelukkiger kunt voelen. Je dwingt jezelf om de focus te verleggen naar de positieve dingen. Vervolgens wordt de vraag gesteld wat goed gaat en wat beter kan, hierdoor ben je continu bezig met verbetering.

Dagelijks geef je de dag een cijfer. Hoe voel je je? Wat is je energielevel? Persoonlijk vind ik het fijn om zicht te hebben op de cijfers die ik de dagen heb gegeven. Ik kan zo signaleren wanneer het de verkeerde kant op gaat en proberen na te gaan waar het aan ligt. Aanvullend op het cijfer vertel je dagelijks iets over de dag, dat geeft me de ruimte om mijn gedachten ergens te parkeren. Ook kan het handig zijn om te bekijken waar het aan gelegen kan hebben, als je gesignaleerd hebt dat het minder goed gaat. Dat is mogelijk omdat je de dag dagelijks beschrijft.

In de Chapter zitten opdrachten verspreid die me aanzetten tot actie. De thema’s waarin je aan je ontwikkeling werkt heb ik hierboven beschreven. Wat voor mij goed werkt is dat telkens wordt uitgelegd waarom het goed is om een opdracht uit te voeren. Wat voor mij ook goed werkt is de ‘starten, stoppen en doorgaan’-pagina. Iedere zevende dag helpt deze pagina je om de balans op te maken. Waar wil je mee starten, waar wil je mee stoppen en waar wil je mee doorgaan?

“Waar wil je mee starten, stoppen en doorgaan?”

Waarom ik Vertellis Chapters fijn vind

Ik heb al vaker geschreven dat mijn leven best druk is. Naast dat ik 4,5 dag werk in het onderwijs ben ik Blijven Leren aan het uitbouwen. Mijn familie en vrienden wonen niet om de hoek, waardoor ik meer tijd kwijt ben als ik bij ze op bezoek ga. Naast het doen van leuke dingen in mijn vrije tijd, vind ik het ook belangrijk om rustmomenten in te bouwen, zodat ik opgeladen kan starten aan een nieuwe week.

Wellicht dat dit typerend is voor het leven van een millenial. Kenmerkend voor millenials is namelijk dat ze opgroeien in een tijd waarin ‘alles’ kan. Ze willen dus ook van alles en datgene wat ze doen, willen ze graag goed doen. Ik krijg enorm veel energie van alle kansen die ik voorbij zie komen, maar het is soms ook lastig om te bepalen waar ik de 24-uren in mijn dag aan wil besteden.

Veel willen doen en kunnen heeft voordelen; het ambitieuze zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik vooruit kom. Ik heb dingen bereikt waarvan ik ze eerder niet voor mogelijk had gehouden. Op momenten waarin ik me minder krachtig voel, kan het soms ook voor druk zorgen. Gelukkig is dat vaker niet het geval dan wel.

Deze drukte zorgt er wel voor dat ik waarde hecht aan iets wat me kan helpen om mijn tijd goed in te delen. Vertellis Chapters helpt mij daarbij; het helpt om sturing te geven aan wat ik allemaal wil in het leven en vooral ook hoe ik dat denk te kunnen realiseren.

“Het zit in mijn natuur om stil te staan bij de dag, te reflecteren en te bekijken wat ik mee wil nemen voor in de toekomst. Door middel van Vertellis Chapters doe ik dat meer gestructureerd en dat levert me nog meer op”.

Dagelijks orde op zaken stellen

VertellisIk houd door middel van Vertellis Chapters graag bij waar ik dankbaar voor ben, waar ik meer van wil doen en ook wat ik anders wil doen. Ik probeer bijvoorbeeld keuzes te maken om bepaalde dingen niet te doen omdat ze me niet hebben opgeleverd wat ik verwacht had. Het boekje is voor mij ook een plek waar ik mijn gedachten even kan parkeren.

Ik ben erg gevoelig voor sfeer. Als ik (met mensen) in de flow zit, kan ik enorm snel gaan. Als de sfeer wat minder positief is, doet dat ook wat met me. Soms is het lastig om positief te zijn als er om je heen veel dingen tegen zitten. Ik geloof er in dat je bewust kunt kiezen voor positiviteit. Ik zal dat ook altijd proberen te doen, ook als ik de energie er even niet meer voor heb.

Het boekje helpt mij om mijn gedachten op te schrijven en om er vervolgens wat mee te doen. Ik signaleer wat er gebeurt en waar ik meer of minder van wil doen. Het schrijven in het boekje helpt mij ook om mijn focus te behouden. Mijn focus voor persoonlijke doelen, mijn focus op positieve dingen en ook de focus op dingen waar ik invloed op kan uitoefenen. Het schrijven in de Chapter is voor mij een vorm om dagelijks even orde op zaken te stellen. Wat gebeurt er? Welke invloed kan ik hierop uitoefenen? Hoe ga ik dit doen? Wat ga ik loslaten? Wat levert de situatie me uiteindelijk op?

Wat heeft het boekje mij opgeleverd?

Het boekje levert mij een vast rustmoment op waarin ik de focus vind voor mijn doelen. Naar mijn idee heb ik nu meer dan eerder aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling op gevoelsniveau. Het was voor mij verhelderend om inzicht te krijgen in hoe ik mij gedurende de afgelopen weken heb gevoeld. Ik zal dan ook door gaan met het schrijven in de Chapter. Ik merk dat ik minder rust ervaar als ik even niet heb geschreven.

“Je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee om gaat”.

Bovenstaand citaat was voor mij een eyeopener. Ik voelde een bepaalde behoefte als het gaat om werk. Naderhand zag ik in dat het niet raar is dat ik dat zo voelde. Er waren anderen om mij heen die hetzelfde voelden en we spraken daar veel over. Dat heeft invloed gehad op mijn behoeftes. Zo’n inzicht zorgt er voor mij voor dat alles weer in context wordt geplaatst. Alle gedachten vallen op z’n plek. Nu kan ik weer neutraler naar de situatie kijken en bepalen hoe ik ermee om wil gaan.

Wie raad ik het aan?

Tsja, wie ben ik om te bepalen voor wie dit boekje een aanrader is? Mijn eerste gevoel is dat Vertellis Chapters niet voor iedereen is. Ik denk dat het belangrijk is dat je ervoor open staat. Je moet het fijn vinden om op deze manier je rust te pakken en je moet in staat zijn om het dagelijks te doen. Ook denk ik dat het boekje meer oplevert voor mensen die veel stil staan bij wat de dag hun gebracht heeft en hoe ze dat in het vervolg anders of juist hetzelfde zouden willen doen.

Anderzijds kan het juist uitdagend zijn om iets te proberen wat gewoonlijk niet behoort tot jouw daginvulling. Je kunt eens kijken wat het voor jou doet om bewust rustmomenten te pakken met je Chapter. Misschien dat je juist dan een groot verschil kan maken?

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt Vertellis Chapters hier aanschaffen. Er zijn verschillende producten te koop zoals spellen die het gesprek stimuleren, hierover heb ik eerder een artikel geschreven. De producten zijn allemaal ontwikkeld om meer het gesprek met elkaar te voeren en met elkaar in contact te staan.

* Blijven Leren ontvangt een kleine provisie over de aankoop van producten van Vertellis B.V. als de aankoop gedaan wordt via bovenstaande link.

Op welke manier neem jij je rust? Wat maakt dat je dat wel of niet doet? Hoe focus jij jezelf op je doelen? Sta jij stil bij wat je dagelijks meemaakt en waar je dankbaar voor bent? Wat zou jou dat kunnen opleveren?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

 

14 reacties

 1. Lodi Beantwoorden

  Wauw wat mooi, vooral dat elke dag even een moment voor rust! Ik denk dat dit ook voor mij heel goed zou zin. Ik ken dit dus helemaal niet, maar vind vooral een quote altijd erg leuk om de dag mee te starten. Ik pak dagelijks even mijn rust door in de avond even te gaan breien of haken, klinkt suf, maar helpt mij wel heel erg.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Lodi, dank voor je reactie. Ik vind dat helemaal niet suf klinken. Heel goed denk ik om je rust te pakken op jouw manier! Groetjes, Shauna

 2. Eke Beantwoorden

  Leuk artikel! Ik rust uit door ‘s avonds na een werkdag op de bank te gaan zitten en aan mijn blog te werken. Dat is echt mijn rustpunt. Soms ben ik te echt te moe en ga ik lekker netflixen. Ik ben niet echt een plannenmaker qua doelen, ik begin vaak ergens aan en zie wel wat het me oplevert. Ik probeer goed naar mijn gevoel te luisteren wat dat betreft.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Ik herken je rustmoment. Ik heb dat zelf ook als ik aan met Blijven Leren bezig ben! Mooi hoe je op je eigen manier kijkt waar je uit komt. Groetjes, Shauna

 3. Jessica Beantwoorden

  Wat een gaaf boekje zeg! Ik wil dit soort dingen bij gaan houden in de vorm van een bullet journal zodat ik zelf kan kiezen wat ik bij wil houden.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Jessica, dat is een goed idee! Ik ben zelf niet zo goed met creatief een eigen boekje vormgeven, waardoor deze Chapter echt een uitkomst is. Veel succes met je doelen! Groetjes, Shauna

 4. Sanne Beantwoorden

  Dit boek lijkt mij wel interessant maar aan de andere kant zou ik het misschien niet kopen. omdat ik eigenlijk al soms te positief ben. 😉

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Sanne, het is inderdaad een positief boekje! Desondanks denk ik dat het boekje ook dan goed bij je zou kunnen passen. Groetjes, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *