Succesvol in het leven met Vertellis Chapters

Vertellis

‘Onbewust kunnen de dagen, weken en maanden aan ons voorbij vliegen. Werk, kinderen, een wasje draaien en poetsen. Facebook, de sportschool een etentje bij vrienden. Het beantwoorden van je e-mail, een serietje kijken of even bij iemand op de koffie… Voor we het weten is er weer een dag voorbij. We hebben meestal zo’n haast dat we amper de gelegenheid hebben om te pauzeren en te reflecteren. Het gevolg? Een soort dag in dag uit durende oppervlakkigheid, een eentonigheid die je met de vraag laat zitten waar al die tijd is gebleven…?’ – Van de makers van Vertellis

Wat is Vertellis Chapters?

Vertellis Chapters is een boekje dat op het eerste oog lijkt op een combinatie van een notitieboekje en een dagboek. Je kunt er dagelijks in schrijven, maar het is meer dan dat. In de opbouw van het boekje zitten veel psychologische feitjes en weetjes ‘verstopt’ waardoor je bewust en onbewust persoonlijke groei kan doormaken.

Het boek is ingedeeld met verschillende thema’s:

 • Beïnvloeden van geluk
 • Overtuigingen en zelfbeeld
 • Beslissingen en energie
 • Comfortzone
 • Positiviteit
 • Beïnvloeden van de toekomst
 • Relatie met jezelf en anderen
 • Kies voor jezelf
 • Leren en inspireren
 • Spanning en ontspanning
 • Loslaten en groeien
 • Denken, dromen en doen

Vertellis Chapters zorgt er bij mij voor dat ik aandacht besteed aan de doelen die voor mij belangrijk zijn. Ik besteed aandacht aan de manier waarop ik mijn dagen leef en beleef. Ik probeer dagelijks op een vast moment ruimte te geven aan wat er speelt. Een rustmoment voor mezelf, waarbij ik serieus neem wat er op dat moment speelt.

De opbouw van het boekje

VertellisHet boekje heeft een vaste structuur: elke dag begint met een quote, vervolgens mag je benoemen waar je dankbaar voor bent. Waarom? Het blijkt dat je jezelf kunt trainen in je dankbaar voelen en dat je uiteindelijk jezelf ook gelukkiger kunt voelen. Je dwingt jezelf om de focus te verleggen naar de positieve dingen. Vervolgens wordt de vraag gesteld wat goed gaat en wat beter kan, hierdoor ben je continu bezig met verbetering.

Dagelijks geef je de dag een cijfer. Hoe voel je je? Wat is je energielevel? Persoonlijk vind ik het fijn om zicht te hebben op de cijfers die ik de dagen heb gegeven. Ik kan zo signaleren wanneer het de verkeerde kant op gaat en proberen na te gaan waar het aan ligt. Aanvullend op het cijfer vertel je dagelijks iets over de dag, dat geeft me de ruimte om mijn gedachten ergens te parkeren. Ook kan het handig zijn om te bekijken waar het aan gelegen kan hebben, als je gesignaleerd hebt dat het minder goed gaat. Dat is mogelijk omdat je de dag dagelijks beschrijft.

In de Chapter zitten opdrachten verspreid die me aanzetten tot actie. De thema’s waarin je aan je ontwikkeling werkt heb ik hierboven beschreven. Wat voor mij goed werkt is dat telkens wordt uitgelegd waarom het goed is om een opdracht uit te voeren. Wat voor mij ook goed werkt is de ‘starten, stoppen en doorgaan’-pagina. Iedere zevende dag helpt deze pagina je om de balans op te maken. Waar wil je mee starten, waar wil je mee stoppen en waar wil je mee doorgaan?

“Waar wil je mee starten, stoppen en doorgaan?”

Waarom ik Vertellis Chapters fijn vind

De laatste tijd ben ik meer bezig met hoe ik met een goed gevoel voor de klas kan staan. Het is voor mij steeds duidelijker geworden dat ik daarin dingen te doen heb als docent (mijn didactische gereedschapskist uitbreiden en meer kennis opdoen over het werkveld waarvoor ik mijn studenten opleid), maar ook in mijn privé. Meer tijd voor ontspanning, leuke dingen doen met familie en vrienden en meer aandacht voor hobby’s.

We leven in een wereld waar veel op je af komt. Ik ben ambitieus en snel enthousiast, voordat ik het weet ben ik bezig met 101 dingen en wordt het me teveel. De Vertellis Chapter helpt mij om focus te bewaren. Waar wil ik voor gaan en hoe ga ik dat voor mezelf organiseren? Ook zorgt het boekje ervoor dat ik dagelijks stil sta bij successen. Oog hebben voor wat goed gaat geeft me een voldaan gevoel.

“Het zit in mijn natuur om stil te staan bij de dag, te reflecteren en te bekijken wat ik mee wil nemen voor in de toekomst. Door middel van Vertellis Chapters doe ik dat meer gestructureerd en dat levert me nog meer op”.

Dagelijks orde op zaken stellen

VertellisIk houd door middel van Vertellis Chapters graag bij waar ik dankbaar voor ben, waar ik meer van wil doen en ook wat ik anders wil doen. Het boekje is voor mij ook een plek waar ik mijn gedachten even kan parkeren.

Doordat ik het opschrijf, zorg ik ervoor dat ik er ook wat mee doen. Ik signaleer wat me dwars zit. Als bepaalde dingen vaker terugkomen, kan ik er wat mee doen.

Meer informatie

Je kunt Vertellis Chapters hier aanschaffen. Er zijn verschillende producten te koop zoals spellen die het gesprek stimuleren, hierover heb ik eerder een artikel geschreven. De producten zijn allemaal ontwikkeld om meer het gesprek met elkaar te voeren en met elkaar in contact te staan.

Op welke manier neem jij je rust? Wat maakt dat je dat wel of niet doet? Hoe focus jij jezelf op je doelen? Sta jij stil bij wat je dagelijks meemaakt en waar je dankbaar voor bent? Wat zou jou dat kunnen opleveren?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

14 reacties

 1. Lodi Beantwoorden

  Wauw wat mooi, vooral dat elke dag even een moment voor rust! Ik denk dat dit ook voor mij heel goed zou zin. Ik ken dit dus helemaal niet, maar vind vooral een quote altijd erg leuk om de dag mee te starten. Ik pak dagelijks even mijn rust door in de avond even te gaan breien of haken, klinkt suf, maar helpt mij wel heel erg.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Lodi, dank voor je reactie. Ik vind dat helemaal niet suf klinken. Heel goed denk ik om je rust te pakken op jouw manier! Groetjes, Shauna

 2. Eke Beantwoorden

  Leuk artikel! Ik rust uit door ‘s avonds na een werkdag op de bank te gaan zitten en aan mijn blog te werken. Dat is echt mijn rustpunt. Soms ben ik te echt te moe en ga ik lekker netflixen. Ik ben niet echt een plannenmaker qua doelen, ik begin vaak ergens aan en zie wel wat het me oplevert. Ik probeer goed naar mijn gevoel te luisteren wat dat betreft.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Ik herken je rustmoment. Ik heb dat zelf ook als ik aan met Blijven Leren bezig ben! Mooi hoe je op je eigen manier kijkt waar je uit komt. Groetjes, Shauna

 3. Jessica Beantwoorden

  Wat een gaaf boekje zeg! Ik wil dit soort dingen bij gaan houden in de vorm van een bullet journal zodat ik zelf kan kiezen wat ik bij wil houden.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Jessica, dat is een goed idee! Ik ben zelf niet zo goed met creatief een eigen boekje vormgeven, waardoor deze Chapter echt een uitkomst is. Veel succes met je doelen! Groetjes, Shauna

 4. Sanne Beantwoorden

  Dit boek lijkt mij wel interessant maar aan de andere kant zou ik het misschien niet kopen. omdat ik eigenlijk al soms te positief ben. 😉

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Sanne, het is inderdaad een positief boekje! Desondanks denk ik dat het boekje ook dan goed bij je zou kunnen passen. Groetjes, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *