Word eigenaar van tijd met het Handboek voor Tijd

eigenaar tijd blijven leren

Zoals jullie weten ben ik geïnteresseerd in boeken waarvan ik denk dat ze kunnen bijdragen aan mijn ontwikkeling. Onlangs kwam van dezelfde makers het ‘Handboek voor Tijd’ uit. De bedoeling van dit boek is om je kijk op tijd om te keren. Het gaat erom dat je jezelf als de schepper van de tijd gaat zien en dat je tijd niet meer gaat ervaren als een extern gegeven. Je ervaart de tijd dan niet langer als een tegenstander omdat je zelf eigenaar bent van de tijd en van wat je met je tijd doet. Klinkt heerlijk toch? Hoe je dat aanpakt lees je in dit artikel. 

Van tijd als vijand, naar tijd als vriend

Zoals ook in het ‘Handboek voor Talent’ wordt er geschreven over draken. Draken zijn een soort innerlijke tegenstanders die onze levensvreugde te pas en te onpas komen verstoren. Als we kijken naar tijdgebrek, is dat een grote aanleiding voor allerlei onvrede binnenin onszelf. Dat komt omdat we de tijd buiten ons plaatsen. Tijd wordt gezien als een extern gegeven. We willen en moeten erg veel en dat zorgt voor druk. Een hoop weerstand is daar op gebaseerd.

Aan de andere kant zijn we een bron van creativiteit. Het ontvangen van inspiratie gaat grotendeels vanzelf. Gevolg geven aan deze inspiratie is vaak een drempel. Daar komen de draken om de hoek kijken, die ons ontmoedigen. Vervolgens komt de tweede drempel, namelijk de buitenwereld. De inspiratie maakt ons eigenaar van een idee. Veel ideeën komen er niet door omdat de eigenaar de inspiratie wel hoort, maar geen zin heeft in de gevolgen.

Daar gaat het mis. Het gaat erom dat je de inspiratie hoort en dat je er gevolg aan geeft. Het wordt dan een intentie die je kunt realiseren, door er tijd aan te besteden. Door jouw tijd te geven aan jouw intentie, ontstaat er ruimte.

Je krijgt zelfvertrouwen als je zelf eigenaar bent

Het geheim van zelf eigenaar zijn van jouw tijd is dat het jouw tijd is. Het is je niet opgelegd. Er ontstaat een energie, die je zelfvertrouwen voedt. Er zit vreugde in de inspiratie zelf en het realiseren van je intentie zorgt voor een combinatie van succeservaringen. Je ervaart moed als je omgaat met tegenslag en wanhoop, je timing wordt aangescherpt omdat je een richting bepaald hebt en je ervaart welke ongedachte hulpkrachten er om de hoek komen. Je krijgt de wind mee.

Hoe doe je dat dan? Hoe houd je de kracht van je originele intentie wakker? Dat zijn goede vragen. Je hebt namelijk wel in de hand dat je jouw tijd aan het indelen bent, maar de energie die vrijkomt is een beweeglijk gegeven. Het is fijn als je op natuurlijke wijze in de flow komt. Hiervoor zijn wat ‘wetjes’. Ze worden uitgebreid beschreven in het boek. Ik zal ze kort noemen:

  • Maak jezelf eigenaar
  • Begin en eindig op tijd
  • Volg de tijd via het octaaf
  • Oogsten in het NU

Hoe maak je jezelf eigenaar? Hoe begin en eindig je op tijd?

Neem bewust een time-out. Stel jezelf de vraag waar je zin in hebt of welke doorbraak er nodig is? Ga een aantal vragen langs die in je op komen, nu je zo bezig bent met de waan van de dag.

We weten allemaal hoe irritant het is als iemand te laat komt. Er ontstaat een negatieve ‘binnen-energie’. Lang moeten wachten omdat je erg vroeg bent, is ook niet altijd bevorderlijk voor hoe je een gesprek in gaat. Zorg er dus voor dat je er op tijd bent en dat je de kans op negatieve binnen-energie verkleint, bij jezelf en bij de ander. Dat zorgt voor effectievere gesprekken. Op tijd eindigen is ook belangrijk. Men heeft tijd ingecalculeerd voor de meeting, als dat uitloopt brengt dat ruis met zich mee.

Volg de tijd via het octaaf. Wat? De schrijvers van het boek vertellen dat dit wat onnatuurlijk kan voelen, je moet het jezelf aanwennen. In plaats van in een project direct te gaan pushen en in de doe-modus te schieten, ga je meebewegen. Je gaat het idee krachtiger maken. Voor jou als eigenaar is het goed om te weten dat je eerst innerlijk een punt  van grote zekerheid moet opbouwen. Dat doe je door middel va de DO-RE-MI-FA-SOL-LA-TI.  Eerst verdiep je je intentie, dan bepaal je alle voors- en tegens, je bent klaar voor de sprong, je verkent wat er nieuw is aan je intentie, je gaat aan de slag, je komt voor de dag met het nieuwe en je zorgt ervoor dat het nieuwe wordt geborgd.

Zorg er ook voor dat je oogt in het nu. Dat oogsten in het nu is voor mensen die werken vanuit logica lastig te vatten. Het gaat erom dat je jezelf ontwikkelt. Dat als er NU iets gebeurt dat te maken heeft met je intentie (idee), dat je het meteen moet incasseren.

Tijdtoepassingen, het gaat het beste in de praktijk

Leren om zelf tijd te scheppen en dus leren om de vier tijdwetjes voor je te laten werken, gaat het beste in de praktijk. Het zit hem niet in de theorie, maar in de alertheid. Het gaat om volhouden. Steeds opnieuw de waan van de dag zien, je je eigen intentie herinneren en dan de ingeving volgen die een gebeurtenis bij je oproept. Zo blijf je de eigenaar van de tijd.

In het boekje worden verschillende toepassingen genoemd, in het kort opgesomd:

  • Periodetijd, de betekenisagend
  • Ontmoetingstijd, tijd winnen met vergaderen
  • Besluittijd, dubkunst
  • Leertijd, je hoeft het niet meteen te kunnen
  • Projecttijd, promoveren tot een project
  • Rusttijd, wees zuinig op je pauze
  • Tijd in de dag, gebruik het natuurlijk ritme 

Een aantal wil ik er met jullie delen. Verder wil ik jullie vooral uitnodigen om het boek aan te schaffen voor meer inspiratie.

“Ontmoetingstijd, tijd winnen met vergaderen”.

Veel mensen ervaren vergaderen als tijdsverspilling. Hoe zorg je ervoor dat het een goede investering is? Dat zou je kunnen realiseren door de ontmoetingstijd te zien als tijd voor creatie. Er ontstaat iets nieuws op de ontmoeting zelf. Zorg dat je op tijd begint en op tijd eindigt. Je kunt elkaar helpen vanuit talent. Ook kan je ervoor kiezen om elkaar op een andere manier te ontmoeten.

Leertijd, je hoeft het niet meteen te kunnen

Leren is niet hetzelfde als je hoofd volstoppen met informatie. Kennis is slechts een voorportaal van leren. Het is het je eigen maken van nieuw gedrag. Gun jezelf dus ook de tijd om iets te leren. Je kiest een leervraag en je koppelt er een begin- en einddatum aan. Bekijk alle gebeurtenissen in het licht van je leervraag. Zo kom je in de loop van de tijd van verschillende gebeurtenissen tot inzichten. Op het eindpunt evalueer je de leervraag. Misschien heb je wel heel andere inzichten opgedaan, de gebeurtenissen en de inzichten hebben je geleerd hoe de leervraag voor jou specifiek heeft uitgepakt. Je hebt het je eigen gemaakt.

Er zijn verschillende ritmes op de dag zelf, maar ook in de week en in seizoenen. Bekijk op welk moment je het beste en bepaalde taak kan doen en doe dat ook.

Wat heb ik geleerd?

Ik vind de praktische toepassingstips mooi en daar ga ik het een en ander van meenemen. Bijvoorbeeld hoe je ontmoetingstijd effectief kunt inzetten, zodat je met energie aan de slag gaat. Ik ben herinnerd aan het oogsten in NU. Soms voel ik wel die behoefte, maar dan laat ik het even omdat het in m’n hoofd niet klopt. Dan ben ik bijvoorbeeld met iets anders bezig, waardoor ik er geen ruimte voor voel. Ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik het toch toe laat. Ook het werken volgens het ritme van de dag spreekt me aan. In het onderwijs werk je met veel ritmes (lesdagen, lesweken, periodes, seizoenen). Daar liggen nog wel kansen om dingen anders aan te pakken.

Meer informatie

Het boek is geschreven door Kees Gabriëls en Jan de Dreu. Ik wil Caroline van der Post bedanken voor een recensie exemplaar van het boek. Het boek is hier online te bestellen en ook verkrijgbaar in elke boekhandel voor 14,95 per stuk. Mijn artikel over het Handboek voor Talent vind je hier.

Hoe ervaar jij de tijd, ben jij eigenaar of kom je veel draken tegen? Hoe word jij eigenaar van de tijd? Welke tips uit dit artikel spreken jou aan? Wat kan je ons mee geven als het gaat om eigenaar worden van de tijd? 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *