Tips om de laatste loodjes van dit jaar door te komen

Laatste_Loodjes blijven leren

Illustratie gemaakt door Paperclear.nl

Geschreven door Marian Blaauwgeers van Gelukkige Student. Het is haar missie om duizenden studenten met meer zelfvertrouwen en minder stress door hun studententijd te laten gaan. En wat ze hen leert is niet alleen goed voor de studententijd, het zal ze anders leren denken en daar hebben ze de rest van hun leven profijt van. Kom met haar in contact via Instagram. Speciaal voor docenten die studenten willen begeleiden naar minder stress heeft ze deze website. 

The most effective way to do it, is to do it – Amelia Earthart

Deze laatste weken van het jaar zijn extra stressvol. Tentamens van het vorige blok zijn doorgeschoven, er zijn herkansingen van dit jaar en opdrachten en tentamens van het huidige blok. De laatste weken zijn altijd al druk en door corona is het er niet minder op geworden. Ik deel daarom speciaal voor studenten (en eigenlijk ook voor docenten) deze tips! Zo ga je de komende periode fijn tegemoet!

Plannen – maak een braindump

We zijn vaak meer tijd kwijt aan het nadenken over wat we allemaal moeten doen, dan dat we de tijd besteden aan het daadwerkelijk DOEN. Merk je dat je veel in je hoofd zit en dat er continu taken omhoog komen? Maak dan een braindump op papier. Schrijf alles wat je ‘moet’ doen op. Privé, zakelijk, alles! Vanuit daar ga je een shifting maken tussen hoge en lage prio’s. Je denkt hierbij na over wat deze maand, deze week en vandaag moet gebeuren.

Op basis daarvan maak je een lijstje met to do’s. Daarbij is mijn tip: slik eerst de kikker. Doe eerst datgene wat je eigenlijk stiekem al een paar dagen vooruitschuift. Daarmee heb je meteen een voldaan gevoel over je dag en zit je in de flow.

Stop met Multi-tasken

Het lijkt heel effectief om dat verslag af te typen en tegelijkertijd WhatsApp te checken, je mail bij te werken en TikTok te volgen, maar ons brein is daar niet op gemaakt. Probeer liever één ding met volle aandacht te doen in plaats van verschillende dingen tegelijk. Doordat je je volledig focust op één taak kom je veel beter in de flow. Wanneer je die hebt afgerond streep je dat lekker af en ga je door naar de volgende.

Probeer grote taken op te splitsen zodat je een taak ook echt volbrengt. Dat werkt veel beter voor je hoofd. Dus niet: “Ik moet hoofdstuk 1 t/m 8 lezen van Boek X”. Wel: Elk hoofdstuk (en eventueel paragrafen) apart op je to-do lijst zetten en starten maar met het wegstrepen!

Neem afscheid van afleiding

Weet je, we zijn echt verslaafd aan afleiding en dan vooral aan onze telefoon. Dat dat moeilijk is zal ik nooit ontkennen! Heb je de Pomodoro techniek al geprobeerd? Die kan je hiermee helpen.

  1. Zet je timer op je telefoon op 25 minuten, spreek met jezelf af dat je 25 minuten gaat werken aan je studie en zorg dat alle afleiding uit staat. Weet je dat je dit moeilijk vindt? Zet je telefoon op vliegtuigstand, dan gaat de wekker wel af maar staat de rest even uit (of gebruik de Forrest-app);
  2. 25 minuten knallen en dan gaat ineens die wekker al! Het beste is om 25 minuten bezig te zijn en 5 minuten pauze te nemen. Je kan dit opschroeven maar doe nooit een langere ‘werktijd’ dan 50 minuten, want langer kan ons brein zich niet concentreren;
  3. Blijf niet zitten in je pauze maar kijk of je er wat beweging in kan krijgen door bijvoorbeeld wat te drinken te halen. Om de vier ‘pomodoro’s’ mag je jezelf trakteren op een langere pauze van 15 minuten. Met deze techniek ben je verzekerd van pauzes en de voldoening dat je aan de slag bent om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Nog meer leren over hoe je met tentamenstress om kunt gaan? Download GRATIS het e-book: 5 tips voor minder tentamenstress.

Heel veel succes met de laatste loodjes en voordat je het weet is het vakantie!

Liefs Marian

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *