Illustratie gemaakt door Paperclear.nl
Ik denk dat je een perfectionist bent, anders had je dit artikel misschien niet aangeklikt. Zelf heb ik jaren lang gezegd dat ik een perfectionist was. Inmiddels heb ik dat gevoel minder, maar als ik moe ben of onzeker word val ik wel terug in ‘oud gedrag’. Ik heb best wat geleerd over het perfectionist-zijn en dat wil ik in dit artikel met je delen. Lees je mee?
1. Dingen zijn nooit af
Ja, dus eigenlijk is het heel raar om perfectionist te zijn, want dingen zullen nooit perfect zijn. Je werk kan altijd mooier en beter, je kunt altijd meer bereiken in je leven… Gelukkig maar ook, anders was het maar een saaie bedoening allemaal. Streven naar perfectie is alleen onmogelijk, dus dat is verspilde energie.
2. Het ontstaat als het je interesseert wat anderen van jou en jouw werk vinden
Dat was wel even een eye-opener. Ik realiseerde me dat ik perfectionistisch werd, omdat het mij uitmaakte hoe anderen mij zagen. Vonden ze mijn werk wel goed genoeg? Had ik wel wat bereikt in mijn leven? Ik had allerlei strategische plannen bedacht om veel te bereiken, omdat ik dacht dat het nodig was om goed en leuk gevonden te worden. Eigenlijk dus meer een vorm van onzekerheid. Toen ik dat door had, kon ik ook de kern van het probleem aanpakken.
3. Een 7 in plaats van een 10 is vaak goed genoeg
Het is niet altijd belangrijk om overal een 10 voor te halen. Nu wil ik je niet stimuleren om altijd maar voor maximaal een 6 te gaan. Het is goed als je meer leert en je beter wordt in je vak. Koste van het kost áltijd op het hoogste niveau presteren is alleen niet gezond. Vaak is dat ook niet haalbaar. Soms is het goed om dingen gemiddeld te kunnen of te weten, je kunt niet overal in uitblinken. Ook vraagt je opdrachtgever of je baas niet altijd het uiterste van je; werk moet vaak gewoon op redelijk niveau gedaan worden.
4. Je kunt je battles kiezen
Ik las ooit een boek ‘de edele kunst of not giving a fuck’, waar ik las over het kiezen van je battles. Het boek ging erover dat je moet kiezen welke worstelingen je aan wil gaan in het leven. Wat doet er toe en wat is eigenlijk niet zo belangrijk? Ik heb daarvan geleerd dat het goed is om een paar dingen uit te kiezen waar je echt goed in wil zijn, waarin je jezelf wil onderscheiden. Niet omdat het moet, maar omdat jij dat wil. De rest mag gewoon oké zijn. Alles optimaal willen doen, is niet te doen en gaat op den duur zijn tol eisen.
5. Feedback helpt je om de norm te bepalen
Misschien heb je een heel ander beeld van wat goed is dan een ander. Je denkt bijvoorbeeld anders over wat ‘goed’ is dan je baas of je leraar. Op het moment dat je dan het ultieme gaat nastreven, kan het zijn dat je heel veel energie stopt in iets terwijl een kleinere investering al voldoende zou zijn. Vraag altijd waar je werk aan moet voldoen en wat de norm is. Dat helpt je bij het bepalen van je eigen lat!
6. Perfectionisme is geen schande
Als laatste wil ik je mee geven dat perfectionisme geen schande is. Sterker nog; het heeft mij best ver gebracht. Wees alleen wel een beetje lief voor jezelf, want dat is belangrijker dat perfectie nastreven. Zeker als je jezelf realiseert dat perfectie niet bestaat.
Zitten er tips bij die jij kan gebruiken als perfectionist? Hoe ervaar je het om perfectionistisch te zijn? Weet je waarom je het belangrijk vindt om zulk goed werk te leveren? Wat kan jij doen om wel goed werk te leveren en ook goed voor jezelf te zorgen?
Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.