Onlangs ontmoette ik Ashray – student van de Hogeschool van Rotterdam. Wat mij opviel is dat hij een enthousiaste en spontane netwerker is. Met deze houding verwacht ik dat hij nog ver gaat komen in zijn loopbaan! Ashray is ontzettend actief op social media. Ik nodigde hem uit bij ons op school om kennis te maken en om te praten over zijn ‘social media ambassadeurschap’. Hij legde uit hoe zijn opleiding eruit ziet en hoe hij voor de mbo-hbo doorstroom bezig is met een speciaal Facebook account. Lees verder als je hier meer over wilt weten. Ook vertelt hij meer over zijn motivatie en het verschil mbo-hbo.
Ashray zijn studieloopbaan en motivatie
Dit is de eerste keer dat ik een artikel type voor een blog. Het lijkt mij handig om mijzelf eerst aan jullie voor te stellen. Mijn naam is Ashray Jagernath, ik ben negentien jaar oud en ik volg de opleiding ‘Social Work’ aan de Hogeschool Rotterdam. Voordat ik begon aan deze studie volgde ik de opleiding ‘persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’ aan het Albeda College. Daarvoor deed ik op het voortgezet onderwijs de vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg (ICT).
Zoals jullie weten draait dit platform om blijven leren in samenhang met de maatschappij. Een belangrijk onderdeel zijn ook de intrinsieke- en extrinsieke motivatie, oog voor mogelijkheden en je blik op je leefomgeving. Ik ben een jongen van 19 jaar oud die zich van niveau kader naar het niveau hbo heeft geklommen. Vanuit het intrinsieke spectrum kan ik concluderen en met jullie delen dat mijn motivatie zeer hoog is.
Waar dit vandaan komt? Ik heb werkelijk waar geen idee. Vroeger toen ik nog op de basisschool en het voortgezet onderwijs zat, vond ik school helemaal niet belangrijk. Daarnaast had ik geen goed beeld van mijn toekomstperspectief. Wat mij tóén sowieso niet veel uitmaakte. Naarmate je ouder wordt, word je denkkader steeds volwassener en krijg je door andermans perspectieven steeds meer nieuwe inzichten. Toen besefte ik dat het belangrijk is om te weten waar je naar toe wilt en dat wakkerde mijn motivatie aan.
Wil je meer over mij weten, dan kan je mij altijd via social media persoonlijk benaderen om bijvoorbeeld inspiratie om te doen. Aan het einde van dit artikel zal ik mijn social media accounts delen. Dit zijn alleen niet mijn persoonlijke social media accounts. Wat het wel is, leg ik later uit!
Mijn overstap van mbo naar hbo
Toen ik begon met de opleiding ‘Social Work’ aan de Hogeschool Rotterdam was alles een groot waas voor mij. Alles was nieuw: de wegen, het onderwijs, de docenten en de studenten. Tevens was er zeker sprake van een niveauverschil op inhoudelijk gebied. Ik vond het aan het begin echt lastig om te wennen aan het hbo-niveau.
Op het mbo leerde ik voor een toets één PowerPoint, terwijl ik nu zeker tien keer zoveel leer. Niet dat ik dit erg vind/vond ofzo, het was meer een kwestie van wennen. Gelukkig heeft dat proces van acclimatiseren zich bij mij goed uitgepakt. Zo goed zelfs dat ik af en toe een beetje de uitdaging mis! Ik merk sowieso dat je leert aan de hand van het niveau. Een voorbeeld is de hoeveelheid literatuur/leerstof. Het niveau zorgt ervoor dat de grote hoeveelheid wordt geïnternaliseerd binnen jouw kader van kennisopname, ook wel ‘mind of knowledge’ genoemd. Je neemt op wat je op kunt nemen.
Een mooi inzicht dat ik opdeed bij de opleiding Social Work
Graag zou ik met jullie het volgende citaat willen delen:
Net zoals de levende boom zijn vroegste kern behoudt, zit binnen in onze kern het Kind dat wij ooit waren. Dit Kind vormt de basis van wat we uiteindelijk zijn geworden, wie we zijn en wat we zullen worden
DR. R. Joseph, PSYCHOTHERAPEUT, NEUROPSYCHOLOOG EN NEUROWETENSCHAPPER
(Berry-Dee, 2015)
Dit citaat las ik in een boek dat “Gesprekken met seriemoordenaars” heet. Het boek is geschreven door de Britse criminoloog Christopher Berry Dee. Dit boek heeft mijn blik op het leven veranderd en ik denk dat dit boek voor velen ook een inspiratiebron zal zijn. Een inspiratiebron om anders te denken en anders naar het leven te kijken. Het boek heeft mij namelijk doen in zien dat er van alles achter het gedrag kan zitten. Zo zie je bijvoorbeeld dat seriemoordenaars vaak een heftig verleden hebben of een psychiatrische stoornis/ziektebeeld.
De opleiding Social Work op de Hogeschool Rotterdam
In de introductieweek van het hbo zijn wij veel bezig geweest met het promoten van onze opleiding. Voor de opleiding ‘Social Work’ aan de Hogeschool Rotterdam zijn er zeker dertig klassen. Wie haar klas het meest effectief wist te promoten won op het eindfeest – aan het einde van de week – “de vip-room met onbeperkt bitterballen”. Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Dit moeten wij winnen’. Ik was zelf al heel actief op social media en stimuleerde anderen in mijn klas ook om onze klas zo goed mogelijk te promoten. Uiteindelijk hebben we ook gewonnen.
Op het hbo werk je met een systeem dat ‘studiekeuze-punten’ heet. Eén studiepunt staat gelijk aan achtentwintig uur. Elk leerjaar moet je zestig studiepunten behalen. Dit eerste schooljaar moet je zestig punten behalen om je propedeutisch getuigschrift te behalen. Op het hbo staat dit beter bekend als je ‘p’. Op het moment dat je je ‘p’ hebt gehaald ben je toelaatbaar tot bijna alle hbo-opleidingen en ook veel opleidingen aan de universiteit.
Bij bijna elke studie aan de Hogeschool Rotterdam werk je ook met zogenoemde ‘vrijekeuze punten’. Normaliter was het zo dat je je kon aanmelden voor de vrijekeuze vakken ‘Hogeschool-breed’. Dit hield in dat het niet uitmaakte welke keuzevak je volgde, ongeacht of het aansloot op je opleiding of niet. Bij de opleiding ‘Social Work’ aan de Hogeschool Rotterdam is dit net iets anders.
Tijdens de opleiding ‘Social Work’ staan vijf opleidingscompetenties centraal. Kort door de bocht is het zo dat de Social Worker
– Zich informeert;
– Samen en duurzaam handelt;
– Ondernemend is;
– Innovatief is;
– Zich profileert.
Onze opleidingscompetenties moeten we koppelen aan onze vrijekeuze-uren. Er zijn vier studiekeuzepunten die wij moeten verwezenlijken. Toen ik in het begin van deze opleiding zo actief was op social media werd ik benaderd door enkele social media coaches. Zij wilden bij de opleiding Social Work een ‘social media ambassadeurschap’ oprichten en hiervoor hebben zij mij gevraagd. Toen ik dit hoorde, leek mij dit zeer leuk om te doen. En zo ben ik ook in de rol als social media ambassadeur gerold. Alleen wat doet nu een social media ambassadeur?
Mijn rol als ‘social media ambassadeur’ en Blijvenleren.net
Als social media ambassadeur zijn wij behoorlijk vrij qua invulling. Ik focus mij vooral op de bevordering van de mbo- en hbo doorstroom. Hiervoor wil ik als inspiratiebron dienen. Ik plaats op social media (Instagram en Facebook) veel over de opleiding en wat wij doen. Indien mensen vragen hebben sta ik daar altijd voor open. Dit bedoelde ik dus ook dat jullie mij niet kunnen benaderen via mijn persoonlijke accounts, maar wel via mijn schoolaccounts. Ik sta altijd open voor vragen en het voeren van gesprekken met anderen. Dus schroom niet en stuur mij een berichtje als je vragen hebt of iets wil delen!
Misschien dat de vraag er nu nog is hoe ik bij Blijvenleren.net ben gekomen? Vanuit mijn rol als social media ambassadeur ben je zowel met profileren als met netwerken bezig. Via het netwerken op social media had ik dus van Shauna Plompen een uitnodiging gekregen met een andere social media ambassadeur om langs te komen op het mbo. Het mbo waar zij lesgeeft. Dit leek mij superleuk om te doen en ik heb haar hierdoor dus ook ontmoet. Hierdoor is ook gelijk mijn netwerk verbreed. Hebben jullie nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden, laat het dan hieronder weten in de reacties!
Ook jouw verhaal op Blijven Leren?
Neem contact op via het contactformulier.