5 kennismakingsactiviteiten voor de eerste schoolweken

5 kennismakingsactiviteiten Blijven Leren

De vorming van een groep studenten verloopt via een aantal stadia. In elke fase heeft de groep bepaalde behoeftes tot verdere vorming. De eerste fase is de oriëntatiefase. In de oriëntatiefase zijn kennismaking en oriëntatie de belangrijkste kenmerken. Meestal duurt de oriëntatiefase 1 à 2 weken, in die weken is het aan te raden om kennismakingsactiviteiten te doen. Studenten willen weten wie er naast hen zit, wat de afspraken zijn en of anderen hen wel aardig vinden. Wat kan je dan zoal doen? In dit blog deel ik 5 simpele werkvormen en geef ik wat tips voor als je jouw activiteit gaat voorbereiden.

De 5 kennismakingsactiviteiten

  1. Speeddaten op muziek (binnen- en buitencirkel).
    Dit is een van mijn favoriete werkvormen. Je maakt twee groepen. De studenten gaan in een binnen- en buitencirkel staan. De studenten lopen in tegengestelde richting op de muziek. Als de muziek stopt, gaan de studenten die tegenover elkaar staan met elkaar in gesprek. Van tevoren kan je wat gespreksstof meegeven. Bijvoorbeeld: in ronde 1 vertel je over je vakantie, in ronde 2 vertel je over je hobby, in ronde 3 vertel je over je favoriete serie. Zelf laat ik het vaak wat meer open waar de studenten over praten. Let op! In deze constructie leren de studenten ‘in dezelfde cirkel’ elkaar dus niet kennen. Daarvoor kan je een aanvullende kennismakingsactiviten doen, waarbij je hen laat afwisselen in groepjes.
  2. Studenten schrijven op wat een ander over hen moet weten (of gebruik het werkblad ‘stel mij eens voor’ waar leerlingen elkaar voorstellen. Dit kan op verschillende manieren. Studenten kunnen een brief schrijven aan jou als mentor of loopbaanbegeleider. Of ze schrijven een paar highlights op. Daar kan je een werkblad voor maken met vierkantjes, in elk vierkant schrijf je een thema waarover ze wat vertellen. Als je het wat meer interactief wilt maken, kun je studenten elkaar laten uitvragen. In duo’s geven ze antwoord op vragen over elkaar door met elkaar in gesprek te gaan. Klassikaal koppelen een aantal wat terug.
  3. Twee waarheiden, een leugen
    Iedereen kent deze werkvorm wel en het blijft leuk! Alle studenten krijgen een klein papiertje of een post-it. Ze schrijven 2 waarheden op en 1 leugen. In groepjes van 4 lezen ze de punten op en de rest van het groepje moet raden wat de leugen is. Leuk om de leerlingen daarna even met elkaar door te laten praten over de leugens. Of stel in dat elke student een vraag krijgt van een groepsgenoot, om meer toe te lichten. Klassikaal kan je er een paar doen zodat de klas ook een paar studenten leert kennen. Dit doe je ook bij de werkvorm hiervoor. Als je vaker zulke werkvormen doet, kan je ervoor zorgen dat telkens een andere leerling even wordt uitgelicht.

  4. Kennismakingsbingo
    De studenten krijgen allemaal een bingokaart en ze horen van jou wanneer ze bingo hebben. Bijvoorbeeld als de kaart vol is. De studenten lopen door het lokaal en zoeken personen op met een bepaalde eigenschap of waar een antwoord voor geldt (een hobby, een woonplaats, een bijbaan…) Je kunt een voorbeeldbingo vinden bij downloads.
  5. Envelop met vragen, in viertallen in gesprek
    Deze werkvorm is zo simpel en toch heel goed als kennismaking. Maak een paar strookjes met vragen. Vragen over: hobby’s, bijbaan, dromen, inspirerende artiest of influencer, vooropleiding, favoriete series… Deze strookjes stop je in een envelop. Zet de tafels van de studenten in viertallen en zorg ervoor dat elk groepje een envelop heeft. De studenten gaan 20 min. met elkaar in gesprek over de vragen uit de envelop.

Een paar tips als je jouw activiteit gaat voorbereiden

Het is altijd verstandig om je lessen en activiteiten goed voor te bereiden. Je staat dan een stuk fijner voor de groep. Hierbij een paar tips om dit goed te doen:

1. Maak slim gebruik van downloads die beschikbaar zijn! Op Blijven Leren deel ik zoals ik vertelde een kennismakingsbingo of een ‘stel de ander voor’ blad. Je kunt alle downloads hier vinden. Er zijn nog veel meer leraren die goede downloads ontwikkelen, die je zo kunt gebruiken!

2. Houd rekening met je studenten. Kennismaken is heel belangrijk, maar niet elke student zit te wachten op klassikale kennismakingen. Eerder schreef ik al wat over dit thema. Ik houd rekening met mijn studenten door af te wisselen. Sommige werkvormen zijn klassikaal of bespreek je kort plenair, maar de meeste werkvormen zijn in tweetallen of kleine groepjes. Voorkom daarnaast dat je achter elkaar doorgaat met kennismakingsspellen. Las ook rustmomenten in waarbij studenten iets voor zichzelf opschrijven of even individueel met wat schools bezig kunnen gaan. Kennismaken is spannend en vraagt veel energie.

3. Kies een handige lokaalopstelling. De manier waarop je lokaal is ingericht bepaalt voor een deel hoe studenten zich gedragen. Tafels en stoelen die naar elkaar toegedraaid zijn, nodigen meer uit tot een gesprek dan een busopstelling. Ook maakt het uit of je achter een tafel zit met je laptop erop of dat je in een kringetje zit zonder spullen voor je. Denk van tevoren na wat past bij jouw werkvorm. Zelf werk ik graag in kleinere groepjes (tafels bij elkaar), een binnen- en buitenkring, stoelen bij elkaar in een kring gezet zonder tafels en dit jaar wil ik meer gaan experimenteren met vlakken op de grond. Ik heb cirkels in allerlei kleuren gekocht die ik ga neerleggen zodat leerlingen weten op welke plek ze gaan staan voor een werkvorm.

4. Wees zelf ontzettend alert tijdens deze activiteiten. Alles wat jij kunt onthouden over een student is een mooi aanknopingspunt voor later in een kennismakingsgesprek of in je lessen. Een goed startpunt voor een prettige relatie.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *