Een groep vormen tot één groep

Groepers Vormen Blijven Leren

Groepsvorming is een cruciaal proces dat begint als de studenten samenkomen in de klas. Tijdens de groepsvorming doorloopt de groep verschillende fasen. Leraren hebben een belangrijke rol in het begeleiden van dit proces. In dit blog vertel ik meer over verschillende activiteiten van ‘Groepers Vormen’ die je kunt inzetten om de groep te helpen.

Per fase van de groep

Bij de groepsvorming doorloopt een groep een aantal fasen: 1) de oriëntatiefase, 2) de machtsfase, 3) de affectiefase, 4) de prestatiefase en de 5) afscheidsfase. Groepers vormen bestaat uit verschillende kaarten. Allereerst wordt per fase uitgelegd wat de kenmerken van die fase zijn en welke rol de leraar heeft in die fase. Vervolgens worden er verschillende werkvormen gedeeld die je kunt gebruiken om de groep te begeleiden tijdens die fase.

Hoe ziet zo’n uitleg over een fase er precies uit? De kaart over fase 1 gaat bijvoorbeeld over de oriëntatiefase. In de oriëntatiefase zijn kennismaking en oriëntatie de belangrijkste kenmerken. Op de kaart wordt beschreven dat deze fase meestal 1 à 2 weken duurt. Het is aan te raden om veel kennismakingsactiviteiten te doen. Studenten willen weten wie er naast hen komt te zitten, wat de afspraken zijn en of de anderen hen wel aardig vinden. De groep is in die fase ‘rustig’, studenten zijn afwachtend en veelal meewerkend en ze zijn veel bezig met hoe ze overkomen op de ander. De rol van de leraar is in deze fase om studenten met elkaar in gesprek te brengen zodat ze kennis kunnen maken, de leraar biedt ondersteuning bij het ontdekken van de omgeving en de leraar geeft de studenten het gevoel hebben dat ze erbij horen.

Groepers Vormen Blijven Leren

 

Verschillende activiteiten

Na de belangrijkste highlights van een fase kun je activiteiteninspiratie opdoen. Per fase worden er verschillende activiteiten gedeeld. Per activiteit wordt toegelicht hoe de activiteit uitgevoerd moet worden en er worden tips gedeeld voor een goede uitvoering. Ik zal twee voorbeelden laten zien.

Jouw favoriete

Fase: OriëntatiefaseGroepers Vormen Blijven Leren
Benodigdheden: Digibord, pen en papier

  1. Kies een onderwerp, bijvoorbeeld liedjes
  2. Laat alle leerlingen een lievelingsliedje opschrijven en laat ze de briefjes inleveren
  3. Pak vervolgens een briefje en speel het nummer af (bijvoorbeeld via YouTube)
  4. De groep moet raden wie dit liedje heeft opgeschreven
  5. Als de leerling gekozen is, vertelt hij/zij waarom het liedje gekozen is, welke herinnering erbij hoort en wat er zo leuk aan is.

Tip: Je kunt deze activiteit ook doen met lievelingseten, films/series, beroemdheden, vakantielanden enzovoort.

Eenmaal, andermaal, verkocht!

Fase: PrestatieGroepers Vormen Blijven Leren
Benodigdheden: Prikbord

  1. Hang in de klas een prikbord op
  2. Op dit bord mogen leerlingen briefjes ‘prikken’ als zij hulp zoeken of als ze hulp aan anderen willen aanbieden

Op een briefje zou het volgende kunnen staan:
Aangeboden: hulp bij rekenen. Gezocht: iemand die mij kan helpen bij spelling

De leerlingen kunnen hierdoor hun eigen talenten en kwaliteiten inzetten en elkaar onderling hierop aanspreken. Door het in een digitale leeromgeving te hangen, kunnen leerlingen ten alle tijden zien wie/waar goed in is.

De meerwaarde van dit product

We hebben allemaal met groepsvorming te maken. Persoonlijk geniet ik van groepsdynamiek en het creëren van een veilig leerklimaat door verschillende interventies te doen hiervoor. Groepers vormen geeft je niet alleen de meest relevante achtergrondinformatie om te begrijpen wat er gebeurt in je klas, het geeft je ook concrete handvatten in de vorm van activiteiten. Als leraar kun je nooit teveel activiteiten of werkvormen in je rugzak hebben! De activiteiten zijn daarnaast niet te ingewikkeld en ook niet heel standaard. Wat mij betreft een aanrader voor in elke teamkamer!

Meer informatie

Je kunt Groepers Vormen kopen bij Onderwijs Maak Je Samen voor €19,95 inclusief btw. In combinatie met Groepers Maken betaal je €24,95. Leuk om te weten: In samenwerking met Onderwijs Maak Je Samen ontwikkelde ik ook een aantal werkvormen voor een professionele leercultuur. Bekijk de 10 werkvormen hier. 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *