Kaartenset rolmodellen in de klas

Rolmodellen kaartenset BooksbyAni

Je wilt graag dat alle kinderen in jouw klaslokaal zichzelf kunnen ontplooien. Dat ze weten dat ze er mogen zijn en dat ze zich gesteund voelen in hun zoektocht naar wie ze willen zijn. Dat doe je op verschillende manieren: door een luisterend oor te bieden, door zelf een positief rolmodel te zijn en door de kinderen kennis te laten maken met andere rolmodellen. Met gebruik van de rolmodellen kaartenset, laat je jongeren kennismaken met Nederlandse rolmodellen en hun beroepen. In dit artikel lees je er meer over.

Rolmodellen in en/of voor de klas

In mijn onderwijspraktijk vertel ik vaak genoeg over mijn eigen worstelingen tijdens mijn studieloopbaan. Welke keuzes heb ik gemaakt? Wat werkte wel en wat niet? Hoe ben ik terecht gekomen op de plek waar ik nu zit? Ook heb ik als studieloopbaanbegeleider geregeld gesprekken met mijn studenten over andere zaken. Als je studeert kom je namelijk in een andere fase terecht. Vriendschappen kunnen stuk lopen omdat je uit elkaar groeit, er wordt een zelfstandigheid van je verwacht waar je misschien nog niet aan toe bent en je hebt een volle week met school, vrienden, familie en een bijbaan.

Hoe graag ik dat ook zou willen, niet voor iedereen zal ik een ideaal rolmodel zijn. Sommige studenten kampen met andere vraagstukken of hebben andere dromen. Er zijn studenten die tegen andere dingen aanlopen dan waar ik me mee kan identificeren.

Rolmodellen kaartenset BooksbyAni

De rolmodellen kaartenset

Via Instagram ontdekte ik de Rolmodellen Kaartenset van BooksbyAni. Anne en Linzi hebben de kaarten ontwikkeld om verschillende redenen. De kaarten zijn niet alleen van belang voor jongeren of kinderen die zichzelf nauwelijks terugzien in de media, in de beroepen waarin ze geïnteresseerd zijn. Ook kinderen die druk ervaren van mensen uit hun omgeving over het pad die ze moeten volgen of die leven in een omgeving met geen positieve rolmodellen, kunnen hier wat aan hebben.

De kaarten kunnen gebruikt worden in verschillende situaties: onderweg in de trein of auto, aan tafel, in een klaslokaal, bij een kindertherapeut, via zoom/skype en op vakantie. In mijn onderwijspraktijk zouden de kaarten een gespreksstarter kunnen zijn, een middel om:

  • Elkaar te zien (ontdekken wie welk rolmodel heeft)
  • Te verbinden (te kijken of er leerlingen zijn met dezelfde rolmodellen)
  • Te leren (ontdekken waarom iemand een rolmodel voor iemand is)
Gebruik van de kaarten in de privésfeer bevordert de familiebanden door gesprekken die hieruit zullen ontstaan. Het introduceert cultureel bewustzijn in het speelgebied van leerlingen of kinderen. In de kaartenset zitten 26 kaarten met realistische beroepen en mensen uit Nederland die de samenleving vertegenwoordigen, mooi geïllustreerd door @kopfkino.illustration.
In het beroepsonderwijs kun je de kaarten als materiaal inzetten voor beroepsinhoudelijke vakken. Leer je studenten bijvoorbeeld hiermee werken in de kinderopvang, in het basisonderwijs of in het welzijnswerk. Ook kun je de kaarten gebruiken tijdens loopbaanbegeleiding tijdens loopbaangesprekken en om de studenten, hun rolmodellen en hun achtergronden beter te leren kennen.
Rolmodellen kaartenset BooksbyAni

Meer informatie

Je kunt de kaartenset voor €14,95 aanschaffen bij Ani’s World. Op diezelfde pagina kun je ook nog 5 kleurplaten vinden die je gratis kunt downloaden.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *