Met je collega’s in gesprek met KLASSEpraat TEAMS

Blijven Leren Klasse TEAMS

Leren van elkaar is essentieel voor elke professional. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Als docent werk je binnen een team en werk je tegelijkertijd redelijk zelfstandig. Je staat alleen voor de klas en je neemt op basis van jouw deskundigheid en ervaring beslissingen. Als team maak je allemaal verschillende dingen mee, soms met eenzelfde klas. Zulke ervaringen zijn uitermate interessant want je kan er samen van leren. Hoe gaat jouw collega om met telefoongebruik? Wat is voor jou een uitdaging en welke tips hebben anderen voor jou?

Klasse praat TEAMS

Een onderwijscollega deelde een foto van KLASSEpraat en ik werd nieuwsgierig. Wat is dat voor product? Wat zou het lerarenteams kunnen opleveren? In dit blog zal ik een poging doen om op die vragen antwoord te geven. Het product is bedoeld om met elkaar te praten en om van elkaar te leren. Je leert elkaar op professioneel, persoonlijk en onderwijskundig vlak beter kennen. Zet de pot op de teamtafel, neem hem eens mee als uitwisselmoment in de teamsessie of maak er gebruik van tijdens een teamuitje.

Hoe zorg je ervoor dat je echt wat van elkaar leert?

Wat mij altijd aanspreekt aan zulke producten is dat het zichzelf bijna regelt. Je pakt een kaartje, stelt iemand een vraag en er ontstaat iets. Als het doel is om op laagdrempelige manier contact te leggen, nieuwsgierig naar elkaar te zijn en om tips uit te wisselen. Dan hoef je weinig te doen. Voor een effectieve leersituatie, is meer nodig. Ik zal wat suggesties geven.

  1. Koppel de kaartjes aan het thema waar jullie binnen je team mee bezig zijn. Een vraag is bijvoorbeeld “Wat wordt jouw volgende uitdaging?” Deze vraag kun je algemeen inzetten, maar ook ten aanzien van het onderwerp “omgaan met verschillen in de klas”.
  2. Gebruik de kaartjes om te inventariseren waar het team tegenaanloopt. Pak een kaartje en laat elk teamlid antwoord geven op dezelfde vraag. Je kunt de vraag “Stel je had geen financiële limiet; wat zou je dan veranderen in de klas of school?” daar goed voor gebruiken. Die vraag nodigt uit om na te gaan watwat nu nog niet goed geregeld zou kunnen zijn. Of de vraag: “Wanneer heb jij een dag lekker gewerkt en kom je met een voldaan gevoel thuis?” Stel dan de wedervraag: “Heb jij dat op dit moment? Wat zou er nodig zijn om jou een voldaan gevoel te geven aan het einde van een werkdag?”
  3. Gebruik de vraag om te ontdekken hoe men met thema’s omgaat. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Hoe investeer jij in een goede groepsdynamiek?” Besluit vervolgens welke good practices men eens wil uitproberen in een eigen les. Ga eens bij elkaar kijken. En borg het in je eigen onderwijs door het expliciet mee te nemen in het lesprogramma.

Voor inhoudelijke gesprekken kan het zinvol zijn om in kleinere groepjes aan de slag te gaan. Schrijf inzichten op een flap en bespreek die plenair na. Zo kan iedereen toch profiteren van elkaars inbreng!

Hoe ziet het product er eigenlijk uit?

Meer informatie over KLASSEpraat TEAM

Je kunt het product aanschaffen voor € 34,95 op de website van Klassepraat. Naast dit product, bieden ze ook kaarten aan voor in de klas om met de kinderen in gesprek te gaan! Voor in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

Hoe ga jij in gesprek met je collega’s over onderwijs? Zou dit product wat voor je zijn? Wanneer heb jij voor het laatst een succes uit jouw les met een collega gedeeld? Of gevraagd om die van de ander?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *