Leergeluk: inzicht in je brein maakt leren fijn 

Leergeluk Blijven Leren

De Breinschool is een plek waar je leert over je brein, wilskracht en verschillende methoden om goed te kunnen leren. In dit blog deel ik met jullie het werkboek ‘Leergeluk: Inzicht in je brein maakt leren fijn’. Het is een werkboek dat je kunt gebruiken in de klas om studenten te helpen met hoe het brein werkt. Door het brein te kennen, kun je bewust gebruik maken van het brein. Leren wordt hierdoor leuk, want je kunt successen boeken doordat je slim leert. 

Waarom inzicht in het brein zinvol is

Voor mij staat voorop dat je leraren door middel van inzicht in het brein effectieve leertrajecten kunnen ontwerpen. Studenten kunnen door middel van inzicht in het brein ontdekken dat zij invloed hebben op hun leerprestaties. Die growth mindset is belangrijk. In het onderwijs is het onze taak om studenten daarbij te helpen en om tools aan te reiken waarmee studenten leren leren. Hiermee helpen we ze op weg naar de successen die ze willen bereiken.

De Breinschool omschrijft dat het belangrijk is dat studenten zich fijn voelen in elke leersituatie. Er zijn veel mogelijkheden en er wordt veel van studenten verwacht. Plezier in leren begint bij breinkennis en -methoden om te leren je eigen leergeluk te creëren.

Leergeluk: met inzichten vanuit de neurowetenschappen

Hoe werkt dat dan precies? In de neurowetenschappen wordt onderzocht hoe het brein werkt bij leren. Wat helpt bij het verwerken en opslaan van informatie? Met gebruik van het werkboek leer je goede leergewoonten aan die bijdragen aan leergeluk. Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken. Van de kracht van het brein naar de kracht van aandacht, leerflow en de omgeving. Er wordt geschreven over wilskracht, gewoonten en de meerwaarde van pauzeren. Elk hoofdstuk bevat een samenvatting met de belangrijkste breinfeiten en een korte opdracht waarmee je aan de slag kan.

Aanvullend op het boek heeft de Breinschool ook leergelukslessen ontwikkeld. De lessen zijn (inclusief posters voor in de klas) gratis te downloaden op deze website. Je geeft je mailadres in en kunt doorklikken naar een OneDrive waar alles te vinden is. Als je in de les aan de slag wil met dit materiaal kun je de powerpoints ter ondersteuning gebruiken. De dia’s zijn in dezelfde stijl vormgegeven als het werkboek. Voor extra houvast hebben de makers ook nog een handleiding ontwikkeld die je helpt met hoe je met de materialen kunt werken en wat aandachtspunten zijn in de uitvoering.

Meer informatie

Het boek is geschreven door Marloes Aarsman en Heidi van der Westerlaken. De doelgroep zijn kinderen van 10 tot 16 jaar (vanaf 8 jaar met begeleiding). Wil je het boek zelf bestellen? Ik zou het je aanraden. Bestudeer om jezelf alvast te enthousiasmeren de gratis downloads op deze pagina. Je kunt het boek kopen op hun website voor €29,95. Op diezelfde plek kun je ook wat beelden zien van het boek.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *