De Breinschool is een plek waar je leert over je brein, wilskracht en verschillende methoden om goed te kunnen leren. In dit artikel deel ik met jullie het werkboek ‘Leergeluk: Inzicht in je brein maakt leren fijn’. Het is een werkboek dat je kunt gebruiken in de klas, om leerlingen te helpen met hoe het brein werkt. Door het brein te kennen, kun je bewust gebruik maken van het brein. Leren wordt hierdoor leuk, want je kunt successen boeken doordat je slim leert. Lees je weer mee?
Mooie onderwerpen voor leren leren
Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken met allemaal een eigen onderwerp. Er wordt gestart met een inleiding om vervolgens over te gaan tot de kracht van het brein en je breinfabriek. De kracht van aandacht, leerflow en de omgeving worden beschreven. Het gaat ook over de kracht van wilskracht, gewoontes, onthouden en pauze. Je rondt af met de kracht van leergeluk.
Als loopbaanbegeleider (en ook in mijn reguliere lessen) sta ik geregeld stil bij leren leren. Ik stimuleer leerlingen om hun aandacht op de leerstof te richten, met gebruik van werkvormen en door rust te creëren in mijn lokaal probeer ik ze in een flow te krijgen. Ook besteed ik aandacht aan doorzetten. Een collega van mij zegt wel eens: “Wanneer je het moeilijk hebt en moet werken tijdens een les of taak, dan ben je echt aan het leren”. Daar sluit ik mij bij aan. Het komt dus vaak voor dat ik leerlingen moet helpen hun wilskracht te vinden of door ze een ritme aan te leren waarin ze door middel van leergewoontes of studeergewoontes aan de slag kunnen. De onderwerpen uit dit boek komen langs in mijn lessen, alleen niet altijd expliciet. Ik werk op het mbo en heb hier baat bij, ik denk dat de onderwerpen een nog prominentere plek hebben binnen de studieloopbaanbegeleiding op de middelbare school.
Waarom inzicht in je brein zinvol is
De schrijvers geven zelf aan: “Vaardigheden staan niet vast, je kunt ze veranderen. Je kunt leren hoe. Door meer over je brein te leren, kun je je brein op de juiste manier inzetten”. In onderzoek zie ik terug dat er steeds meer nieuwe inzichten over leren komen uit de neuropsychologie.
De groeimindset die door het hele boek vloeit, vind ik erg belangrijk. Je leerlingen zouden moeten weten dat ze hun studievaardigheden kunnen verbeteren, het is mogelijk om ervoor te zorgen dat iets ze gemakkelijker afgaat. Dat is een kwestie van oefenen en experimenteren; eigenlijk zoals je bij veel dingen terugziet waar we aandacht aan schenken in het onderwijs.
Als je inderdaad beter kunt leren leren door inzicht in het brein, zou ik dat van harte aangrijpen. We leven in een wereld waarin alles voortdurend verandert, daarin is een lerende houding heel belangrijk. Ik gun het iedereen om leren als iets leuks te zien. Iets wordt leuk als het je goed afgaat, dus laten we er alles aan doen om onze leerlingen te helpen om beter te leren. Inzicht krijgen over hoe het brein werkt hoort daar wat bij mij betreft zeker bij.
Niet alleen het boek
De schrijvers van het werkboek hebben leergeluklessen ontwikkeld die perfect aansluiten bij de hoofdstukken van het boek. De lessen zijn (inclusief posters voor in de klas) gratis te downloaden op deze website. Je geeft je mailadres in en kunt doorklikken naar een OneDrive waar alles te vinden is. Als je in de les aan de slag wil met dit materiaal, kun je de powerpoints ter ondersteuning gebruiken. De dia’s zijn in dezelfde stijl vormgegeven als het werkboek. Voor extra houvast hebben de makers ook nog een handleiding ontwikkeld die je helpt met hoe je met de materialen kunt werken en wat aandachtspunten zijn in de uitvoering. Fijn!
Wat ik prettig vind aan het boek
Mijn enthousiasme is volgens mij al redelijk zichtbaar. Ter illustratie: In de zomer nam ik dit werkboek ter review mee naar Rome met het idee dat ik er misschien even doorheen kon bladeren op het strand. Dit doorbladeren, ging erg vlot! Ik was ruim een half uur in een flow aan het bladeren en had direct zin om een artikel te schrijven. Wat spreekt me naast de inhoud nog meer aan? Het werkboek is niet alleen vrolijk en toch volwassen vormgegeven, het is ook fijn dat er niet teveel tekst in staat. De hoofdstukken zijn gestructureerd opgebouwd en de schrijvers verzanden nergens in ellelange teksten die de leerlingen zullen doen afhaken. Elk hoofdstuk heeft een kort maar krachtige bijpassende opdracht en weergeeft de belangrijkste breinfeiten bij dat onderwerp. Ik heb de indruk dat ook bij het ontwerp van dit boek rekening gehouden is met de kracht van het brein en de aandacht van de lezer. Good job!
Meer informatie
Het boek is geschreven door Marloes Aarsman en Heidi van der Westerlaken. De doelgroep zijn kinderen van 10 tot 16 jaar (vanaf 8 jaar met begeleiding). Wil je het boek zelf bestellen? Ik zou het je aanraden. Bestudeer om jezelf alvast te enthousiasmeren de gratis downloads op deze pagina. Je kunt het boek kopen op hun website voor €29,95. Op diezelfde plek kun je ook wat beelden zien van het boek.
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.