Hoe kun je positief framen bij ongewenst gedrag in de klas?

Hoe kun je positief framen bij ongewenst gedrag in de klas? Blijven Leren

De afgelopen weken kreeg ik veel vragen over hoe om te gaan met ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag is een breed begrip en we hebben er allemaal mee te maken in de klas. Gaat het om blijven kletsen terwijl jij wilt starten met de les? Zijn studenten willens en wetens jouw les aan het ondermijnen? Zijn het kleine dingen, die invloed hebben op de groepsdynamiek? In dit blog deel ik een aanpak die past bij kleine ordeverstoringen. Deze aanpak is onvoldoende als het gedrag blijft voort duren of als het om ondermijnend gedrag gaat.

Positief framen

  1. Deel je verwachtingen. Om te beginnen moeten je studenten weten wat jouw verwachtingen zijn in de klas. Zonder deze verwachtingen is het niet altijd helder wat ‘ongewenst’ gedrag is. Dat kun je doen bij aanvang van de periode maar ook als je al van start bent. Een voorbeeld: Voordat ik met instructie begin zeg ik vaak dat ik ongeveer 10 min nodig heb om goed toe te lichten wat een concept is, ik benoem dan wat ik verwacht. Studenten kijken naar mij en/of het bord, er is stilte, studenten mogen hun vragen direct stellen of ik vraag ze om het even op te schrijven voor na de uitleg.
  2. Vervolgens bevestig je positief gedrag. Je benoemt welke studenten goed bezig zijn, zodat de rest van de groep weet wat jij gewenst gedrag vindt. Voorbeeld: “Ik zie dat X en Y al omgedraaid zijn voor de start van de uitleg, heel goed”.
  3. Vertel wat je verwacht in plaats van dat je benoemt wat je niet wilt. Je zegt niet: ‘Student X ik wil niet dat je …’ Je zegt: ‘Student X, ik wil ook dat jij … zodat we kunnen starten‘. Meer over deze techniek kan je lezen in Doorloopjes. Daar zit ook een website bij met gratis toegankelijke video’s. Zelf heb ik meegewerkt aan de video’s bij ‘Modus B Lesgeven!’.

Waarom zijn deze ‘kleine’ interventies belangrijk?

Met deze interventies stel je de norm. Het draagt bij aan een leer- en werkklimaat met rust en ruimte om te leren. Ook is het belangrijk voor de groepsdynamiek. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je geen actie onderneemt wanneer er continu ongewenst gedrag wordt vertoond. Dat is storend voor studenten die daar last van hebben, met het risico dat zij gedemotiveerd raken of op eigen wijze orde gaan creëren.

Hoe ga jij om met (kleine) ordeverstoringen in je les? Zou positief framen iets voor jou zijn, of heb je een andere tip? Laat het weten in de comments.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *