In dit gastblog deelt Marian Blaauwgeers met ons haar tips zodat ook jij een relaxtere docent wordt. “Maar het is toch ‘Gelukkige docenten leren je de mooiste dingen?’ Dat klopt zeker! Ik geloof dat je door minder stress te ervaren, relaxter en gelukkiger wordt en daarmee je ook studenten het beste kunt begeleiden. In dit blog deel ik een paar tips met jullie om ervoor te zorgen dat ook jij een relaxtere docent wordt”.
Wat is stress eigenlijk?
Ik weet zeker dat je als leraar een beeld hebt van stress. Je ziet het bij jezelf misschien gebeuren en anders wel onder je leerlingen. Het kan helpen om even stil te staan bij wat stress eigenlijk is, alvorens je er een actie op zet. Stress is een natuurlijk antwoord op de informatie die het lichaam ontvangt in een potentieel gevaarlijke of moeilijke situatie. Toen we holbewoners waren en we kwamen in een heftige situatie stelde het je lichaam in staat om te overleven. Door de evolutie heen kwam deze reactie de mens van pas om moeilijkheden het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld om te vechten of vluchten voor roofdieren.
Vandaag de dag is er nauwelijks meer acuut gevaar. Wij lopen niet de kans een roofdier tegen te komen of een dag zonder eten te moeten. Maar met ons volle schema en eindeloze lijst met taken, krijgt het lichaam wel signalen dat we ons in een benauwde en gevaarlijke situatie bevinden. Waar holbewoners over het algemeen rustig door het leven gingen, rennen wij van hot naar her met een constant gevoel van stress en gevaar.
Op zich is stress dus niet verkeerd, want het helpt om je door alle taken die je moet doen heen te worstelen. Stress kan alleen wel heel vervelend zijn, daarnaast is bewezen dat het slecht is voor je lichaam. Stress zet allerlei zaken in het lichaam in gang, wat een gevoel van depressie kan uitlokken. Het kan ook leiden tot slapeloosheid en angstgevoelens. Vandaar dat ik met jullie een aantal tips wil delen, waar je meteen mee aan de slag kunt:
Let op je energie!
Wanneer je heel laag in je energie zit is het ongelofelijk lastig om fijn voor de klas te staan en om je studenten te inspireren. Ook is het dan lastig om aan het einde van de dag ook nog tijd te hebben voor een overleg met je collega’s.
Ik vergelijk je eigen energie altijd met de batterij van onze telefoons; als die richting oranje/rood gaat, gaan we snel opzoek naar de oplader. Zo werkt het ook voor onze eigen energie. Daarom is het zo belangrijk om de energiegevers (oplader ;)) en energienemers in balans te krijgen.
Het helpt om je bewust te zijn van wat je energie kost en oplevert. De volgende opdracht kan je daarbij helpen:
- Wat zijn 5 dingen/personen/situaties die je energie kosten?
- Wat zijn 5 dingen/personen/situaties die je energie opleveren?
Maak de balans gedurende de dag op. Wat gebeurt er met je energie? Wees bewust van je energiebalkje. En zorg voor voldoende opladers op ‘energie leegloopdagen’.
Just keep breathing
Onze agenda’s zijn overvol en we rennen van hot naar her. Juist dan vergeten we vaak om rustig adem te halen. Sterker nog, onze ademhaling zit waarschijnlijk heel ‘hoog’. Dat betekent dat je veel meer vanuit je borst ademhaalt dan vanuit je buik. Terwijl je dit leest wil ik je vragen een paar keer diep in en uit te ademen waarbij je bij een inademing je buik bol maakt en bij en uitademing je buik intrekt.
Je kan deze oefening versterken door je handen op je buik te leggen terwijl je daar bewust ademhaalt. Ontspan je schouders, gezicht en doe dit met een timer voor 2 minuten. Hoe voel je je daarna?
Maak er een gewoonte van om dit regelmatig te oefenen. Dus niet alleen als noodgreep maar ook op dagen dat je geen stress ervaart. Ik vergelijk het altijd met hardlopen, ook dit mag je oefenen en ontwikkelen. De eerste keer zal het wellicht wat ongemakkelijk zijn maar geloof mij het wordt steeds fijner!
Ik wens je veel relaxte lesuurtjes!!
Liefs Marian
Meer informatie over Marian
Marian is initiatiefnemer van Gelukkige Student en Gelukkige Docent. Haar missie is om studenten met minder stress en meer zelfvertrouwen door hun studie te helpen. Vanuit Gelukkige Student begeleidt ze studenten online en via workshops. En met Gelukkige Docent leidt ze docenten op hun studenten te begeleiden met stress en zelfvertrouwen. Daarnaast ontwikkelde ze samen met Curio het lesprogramma: Keuzes maken doe je zo!. Het lesprogramma dat studenten helpt met het maken van keuzes. “Laten we samen studenten weer het heft in handen geven van hun eigen geluk!” Marian – Gelukkige Student & Gelukkige Docent
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.