Werkdruk in het onderwijs

Werkdruk in het onderwijs Blijven Leren

Werkdruk, wat is dat eigenlijk? Je hoort het veel om je heen, maar ik had er eigenlijk nooit echt last van. Tot een aantal weken geleden… Heeft het met mijn studie te maken? Klopt mijn jaartaak wel? En weet je, wat is werkdruk eigenlijk? Ik ben een enthousiaste docent en door mijn bevlogenheid heb je toch geen werkdruk? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, dus ik vind het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat is het? Hoe zien wij dat? Is het voor mij hetzelfde als voor een ander? En hoe ga je er dan mee om? In deze serie hoor je meer.

Introductie serie over werkdruk

Werkdruk, wat is dat eigenlijk? (Afl. 1)

Hoe merk je dat je werkdruk hebt? Is het voor mij hetzelfde als voor een ander? Hoe zien wij leraren werkdruk? Ik ging op onderzoek uit. In de eerste aflevering wordt besproken hoe leraren werkdruk zien. Ook wordt de jaartaak uitgelegd, de aanleiding van deze serie. De aflevering is tot stand gekomen met input van leraren via Instagram; ik deed een aantal polls en ging in gesprek met verschillende leraren via DM. Daarnaast las ik over werkdruk en ging ik in real life in gesprek met een leerkracht uit het basisonderwijs.

Medicijnen tegen werkdruk (Afl. 2)

Ik ben een heel bevlogen docent, dan heb je toch geen werkdruk? Van meerdere mensen in mijn omgeving kreeg ik terug dat je ook dan moet oppassen. Hoe zit dat eigenlijk? In deze serie ga ik in gesprek met een leerkracht uit het speciaal basisonderwijs over bevlogenheid. Ook deel ik een onderzoek over bevlogenheid, als medicijn tegen werkdruk. Op sociale media wordt mij altijd gevraagd hoe ik zoveel dingen met elkaar weet te combineren, die tips hebben een plek gekregen in aflevering 2. Eigenlijk draait deze aflevering om manieren om met werkdruk om te kunnen gaan binnen je eigen cirkel van invloed.

Een schoolaanpak tegen werkdruk (Afl. 3)

Er is veel mogelijk binnen je eigen cirkel van invloed, als het gaat om ‘omgaan met werkdruk’. Soms heb je alleen ondersteuning van anderen nodig, toch? Wat is dan precies helpend als het gaat om werkdruk? Welke rol is er weggelegd voor het management en zijn er ook manieren om het onderwijs zo te organiseren, dat je de druk verkleind? In deze aflevering bekijken we werkdruk vanuit een groter geheel; de organisatie. Ook trekken we conclusies op basis van alle drie de afleveringen.

Meer informatie over Shauna

Deze serie is gemaakt door Shauna Plompen, eigenaar van Blijven Leren en Blijven Ondernemen. Het onderwijs en werkdruk komen de laatste tijd veel in het nieuws. Zelf merkt Shauna ook dat werken in het onderwijs veel vraagt. Het levert haar daarnaast ook ontzettend veel op. Ze heeft een manier gevonden om met werkdruk om te gaan, dat is wel een proces waarbij je het soms wat gemakkelijker voor elkaar krijgt dan op andere momenten. Met de zoektocht naar werkdruk hoopt Shauna docenten en anderen te informeren over wat werkdruk is en hoe dat ervaren wordt in het onderwijs. Daarnaast hoopt ze handvatten te bieden die docenten en teamleiders kunnen gebruiken om meer grip te krijgen op de situatie. Het belangrijkste is wat haar betreft dat we het gesprek blijven voeren over werkdruk en werkgeluk. Shauna ziet graag dat we blijven onderzoeken wat nodig is om goed onderwijs te blijven verzorgen en om met plezier voor de klas te staan. Ze doet dit graag vanuit een eerlijke en constructieve insteek. Deze serie is daartoe een eerste aanzet.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *