6 tips voor overzicht en om je aan je planning te houden

Toetsweken waarin je 4 toetsen maakt, 6 verslagen inlevert en ook 3 presentaties moet geven. Afzonderlijk van elkaar is het best goed te doen, maar bij elkaar is het een grote verzameling met opdrachten waar je flink van kan stressen. Een groot deel van de studenten werkt graag onder druk en wacht dus het einde van de periode af voordat ze aan de slag gaan. Een ander deel wil wel graag plannen, het lukt alleen niet. Bij de meesten lukt het maken van een overzicht wel, is er ook een planning, maar lukt het ze niet om zich aan die planning te houden. Het begin van studiesucces is voor jezelf overzicht creëren en je aan een planning houden zodat je al je schoolwerk op tijd kunt inleveren. In dit artikel deel ik een aantal tips voor het maken van een planning en vertel ik je wat kan helpen om je aan je planning te houden.  

1. Zorgen voor overzicht

De eerste stap is dat je zorgt voor overzicht. Op sommige scholen wordt alles in een bepaald systeem gezet zoals Magister of krijg je een toetsoverzicht. Het kan ook zo zijn dat die overzichten niet actueel zijn. Mijn tip zou dus altijd zijn om zelf in de eerste weken te achterhalen per vak of onderdeel dat op je rooster staat, wat je ervoor moet doen. Maak ook onderscheid tussen lesopdrachten en eindopdrachten, zodat je weet waarmee je oefent en waarvoor je uiteindelijk beoordeeld wordt.

Maak een overzicht met inleverdata
Check hier niet alleen wat je moet inleveren en in welke week, check ook welke  datum het Planneningeleverd moet zijn. Om data valt niet te twisten, je kunt er geen vergissing in maken.

Tip: Check de toetsingsvorm. Is het een toets, een verslag, een presentatie of een mondeling? Dat helpt om te bekijken hoeveel tijd je nodig hebt om het voor te bereiden en het geeft een beeld van het eindresultaat waar je naar toe gaat werken.

2. Schat in hoeveel tijd je (nodig) hebt

Als je weet wat je moet inleveren per vak of onderdeel, is het verstandig om in te schatten hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Misschien is er wel een periodeplanning die je als leidraad kunt gebruiken, om je eigen planning te maken. Je kunt jezelf daarbij een aantal vragen stellen:

  • Hoeveel tijd heb je nodig om de stof te leren?
  • Hoeveel tijd heb je nodig om de juiste info te verzamelen voor je verslag?
  • Van wie ben je afhankelijk in je opdracht en hoeveel tijd kan het kosten om te wachten op hun aandeel?
  • Waar heb je moeite mee en zou je dus meer tijd aan willen besteden?
  • Wat vind je saai en kost daardoor meer tijd omdat je je niet goed kunt focussen?
  • Welke onderdelen kan je misschien tijdens de les al maken?

Tip: Schrijf de eerste keren op hoeveel tijd je kwijt bent tijdens het leren, samenvatten en het maken van werk zodat je je bewust wordt van de tijd die je nodig hebt.

3. Schat je motivatie in

Eigenlijk besprak ik het al even. Zorg ervoor dat je weet hoe gemotiveerd je bent voor bepaalde taken. Je weet dan namelijk al dat je misschien wat meer tijd uit moet trekken, omdat je sneller afgeleid raakt. Ook kan je dan bepalen hoe je om wil gaan met dingen die je niet leuk vindt. Als je daar mee start en je merkt dat het niet lukt, heb je namelijk nog voldoende tijd om hulp in te schakelen.

4. Houd bij je planning rekening met je week

Aanvullend op dat stukje motivatie, wil ik je als tip meegeven om rekening te houden met je week. Zelf plande ik dingen die mij gemakkelijk afgaan en die ik leuk vond tussendoor in. Dingen die ik niet leuk vond of moeilijk, plande ik op een moment dat ik er echt even goed voor kon zitten. Je hebt natuurlijk naast school ook een bijbaan, vrienden en andere dingen waar je mee bezig wil gaan. Bekijk dus je week en plan verstandig in wanneer je aan welke taak wil werken. Dat vergroot ook de kans dat het gaat lukken.

5. Bedenk oplossingen als het niet lukt

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, heb je in principe een goede beginsituatie om te beginnen met studeren. Maar soms zit het gewoon tegen, heb je een baalweek of lukt het om een andere reden niet. Wees er alert op als het vaker gebeurt. Ga dan bij jezelf na hoe het komt dat iets niet lukt en probeer het op te lossen. Vind je het niet leuk? Maak het gezelliger door het samen met iemand te doen of beloon je zelf. Vind je het moeilijk? Vraag een klasgenoot, docent of familielid om hulp. Ga in elk geval na wat maakt dat het je niet lukt om aan de slag te gaan, zodat je op tijd je problemen kan tackelen en je de deadline toch nog op tijd haalt.

6. Kies een handige agenda of planningsapp

Iedereen werkt op zijn/haar eigen manier. Zelf vond ik het altijd prettig om te werken met een papieren agenda, tegenwoordig werk ik met een online agenda. Je kan ook werken met een planningsapp zoals Microsoft To Do of met je agenda in je telefoon. Het voordeel van een planningsapp is dat je ook taken met klasgenoten kan delen, ook handig voor groepswerk. Als je in je telefoon werkt, moet je jezelf wel aanleren dat je die agenda blijft checken. Dat de functionaliteit op je telefoon zit, wil niet zeggen dat je hem ook automatisch gebruikt. Stel bijvoorbeeld ook herinneringen in voor deadlines, zodat je ze niet mist. n artikel van blijvenleren.net

Het indelen van je agenda
blijven-leren-agenda-en-to-do-list

  1. Nummer de lesweken in je agenda
  2. Maak een kolom waar je schrijft welk onderdeel je af wilt hebben en markeer deze als het af is.
  3. Maak een to-do list en plak deze met een post-it in je agenda.

 

Op je telefoon?

  1. Zet voor jezelf een alarm in je telefoon die je eraan herinnert dat je binnenkort een deadline hebt.
  2. Noteer in je digitale agenda welke deadlines je hebt. Plan de momenten waarin je eraan gaat werken door de weken tot de deadline te tellen en te bedenken hoeveel tijd je nodig hebt.  Vul deze momenten ook in!
  3. Werk met kleurtjes, waarbij rood bijvoorbeeld maakwerk is en blauw leerwerk zodat je weet wat je te doen staat in een week.

Je aan je planning houden

Zoek mensen in de klas op die het kunnen en/of willen
Zorg dat je er niet alleen voor staat, maar zoek een buddy die zich ook actief inzet om schoolopdrachten op tijd af te maken. Houd elkaar scherp. Ga samen even zitten na school of in een tussenuur. Maak er wat gezelligs van.

Zorg dat je het in weekend een schoolmoment hebt en een relax-moment
Het is belangrijk om werk, school en ontspanning in evenwicht te houden. Werk blijft door gaan en dus ook op de drukke momenten. Door schoolwerk te verspreiden, krijg je geen stress als je veel moet doen terwijl je ook andere verplichtingen hebt. Ontspanning heb je altijd nodig, ook om scherp te blijven. Dus ook die momenten moet je inplannen als je dat dreigt te vergeten.

Denk aan de lange termijn
Maak een lange termijn doel dat jou uitdaagt om goed aan je schoolwerk te gaan, omdat het je later wat oplevert. Het kan je diploma zijn, maar ook een buitenland stage. Denk aan een extra certificaat die je kunt halen door jouw inzet en die bijdraagt aan je CV of aan mooie referenties die jou later aan een leuke baan of stage helpen.

Heb jij last van het uitstel-gedrag? Probeer dan bovenstaande tips uit en laat in de reacties weten hoe het je af gaat. Welke tips heb jij voor ons als het gaat om plannen en je daar ook daadwerkelijk aan houden?

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *