6 tips voor het (met een groep) presenteren

Je zit midden in de toetsweek en je hebt je tijd besteed aan het afkrijgen van je opdrachten en voor het leren van een belangrijke toets. Wat je niet vergeten was, is dat je ook nog een presentatie moet geven. Op een of andere manier stel je het voorbereiden van je presentatie altijd uit. Je vindt het niet leuk en het is vaak groepswerk. Voor velen voelt een presentatie als iets ‘wat je gewoon moet doen’. Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent voor je presentatie, waardoor je ontspannen voor de groep komt te staan als je mag presenteren? In dit artikel geef ik je 6 tips, zodat presenteren in een groep een stuk minder vervelend wordt en misschien zelfs… leuk kan worden. 

De weerstand tegen het presenteren

Een presentatie wordt vaak weggezet als een ‘moetje’. Je moet het gewoon doen en als je een beetje een verhaal vertelt is het vaak wel goed. Ook is het vervelend dat je een presentatie vaak in groepjes moet doen. Naast de mate waarin iedereen gemotiveerd (of vooral niet gemotiveerd) is om het te doen, zit er vaak een groot verschil in niveau binnen de groepjes. Zulke dingen zijn niet altijd een stimulans om er mee aan de slag te gaan. Je hebt dan vaak óf het idee dat jij het wel weer mag opknappen óf je bent de persoon die er niet goed in is en je laat het de ander opknappen. Op deze manier is het erg zwart-wit geschetst, maar vaak werkt het wel zo.

1. Welke rol pak jij? Kies een actieve rol

Je kunt er dus voor kiezen om het maar weer op te pakken, dan ben je er van af. Je hebt alles tenslotte uitgesteld dus zoveel tijd is er ook niet om nog met een plan te komen waarin je op een goede manier taken verdeeld. Je kunt ervoor kiezen om niets te laten horen, je gaat de dag erna gewoon voor de groep staan en je hoopt dat je wordt gered door die klasgenoot die toch altijd alles voorbereid. Ook kan je ervoor kiezen om tijdig te beginnen, taken efficiënt en effectief te verdelen en met een gerust hart voor de klas te staan als je aan de beurt bent om te presenteren.

2. Begin op tijd…

Dat houdt dus in dat je als de docent vertelt dat er presentatie gegeven wordt, meteen bekijkt wie wat zou kunnen doen. Hierbij kan je vanuit verschillende doelen werken. Misschien wil je iets oefenen wat je nog spannend vindt, misschien wil je lekker in je comfortzone blijven. Ga hierover in ieder geval in gesprek met elkaar en bepaal wie zich waar goed bij voelt.

3. Stem af

Ga met elkaar in gesprek. Schrijf op wie de presentatie maakt en bespreek ook wat die persoon daarvoor nodig heeft. Betekent dat namelijk dat alle inhoud van de presentatie minstens een week van tevoren bij hem/haar moet zijn, zodat hij naast zijn bijbaan toch de boel in orde kan maken? Moeten er afbeeldingen bij? Wie kiest er een bepaald filmpje uit? Hoe en hoelaat moet alles aangeleverd worden?

Stel jij kiest ervoor om eens te experimenteren met het maken van een animatiefilmpje. Misschien wil je dan een week van te voren feedback op je filmpje of wil je ondersteuning van een groepsgenoot in het bedenken van het script daarvoor. Stem het van tevoren af, zodat je gericht bezig gaat met je opdracht.

4. De structuur en het waarom

Als je dan bezig gaat met het voorbereiden van een presentatie, is het goed om een structuur en een doel te bedenken. Met welk doel geef je de presentatie? Hoe vertel je dat in een intro? Welke inhoud heeft de presentatie verder en op welke manier ga je die tonen/vertellen/ervaren? Hoe evalueer je het doel? Bespreek dit als groep, omdat alle onderdelen van de presentatie in relatie staan tot elkaar. Als je een bepaald doel bepaald hebt, moet je werkvorm en je inhoud daar bij aansluiten. De manier van evalueren is ook weer afhankelijk van je doel. Als je een doel hebt waarbij bepaalde kennis overgebracht wordt, kan een minitestje volstaan. Bij een vaardigheid meet je op een andere manier of iedereen de vaardigheid beheerst.

5. Kies een presentatievorm

Tijdens je overleg heb je het al over welke taken verdeeld worden en wat er specifiek gedaan moet worden.  Ook is er een doel bepaald en is bekeken op welke manier je dat doel wil gaan behalen. Je gaat dan (mogelijk heb je dat al eerder gedaan) nadenken over een presentatievorm. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt presenteren, welke spreekt jou aan?

  • Storytelling (een eigen verhaal/sketch vertellen met een diepere betekenis, de klas hangt aan je lippen terwijl jij je verhaal doet);
  • Animatievideo (bekijk hier wat dat is en hoe je er een maakt)
  • PowerPoint
  • Prezi
  • Aan de hand van afbeeldingen (vertel je verhaal door middel van visuele ondersteuning en zonder tekst)
  • Met gebruik van actualiteiten (wat speelt er nu, wat bij het thema van jouw presentatie hoort?)
  • Met gebruik van video (welke video laat je zien, hoelang, met welk doel, welke verwerkingsvragen ga je stellen? Dus hoe behandel je het filmpje zonder het alleen te tonen?)
  • Door te tekenen (terwijl je je verhaal vertelt, teken je wat je wil delen op een Whiteboard of een flipover)
  • Met gebruik van een werkvorm (een manier waarop de klas iets ervaart, een manier waarop je de klas erbij betrekt/een rol geeft, door iets voor te doen)
  • Met de inzet van een infographic (lees hier hoe je er een maakt)

6. Gebruik de lestijd

Vaak krijg je tijdens de lessen de tijd om te werken aan je presentatie. Dit zijn de momenten waarop je als groep samen bent, ontzettend handig als je elkaar buiten school verder niet treft. Gebruik die tijd dus ook op een goede manier. Zorg ervoor dat iedereen er is en spreek elkaar aan als de ander er niet is. Geen tijd in de les? Kies er dan voor om eenmalig in een pauze aan de slag te gaan. De tijdsinvestering is dan veel kleiner dan wanneer je het niet doet en je met stress de avond van te voren aan je presentatie denkt. Of als je zenuwachtig voor de klas staat, omdat je de presentatie niet goed hebt voorbereid.

Alleen presenteren

Als je alleen moet presenteren, kan je natuurlijk ook de tips van hierboven gebruiken. Bekijk ook wie er om je heen eerlijk met je is. Hoe kan die persoon jou feedback geven op je werk voordat je moet presenteren? Hoe ziet diegene jou? Als je een beeld hebt van wat bij je past, kan je ook authentiek zijn in je presentatie. Het is namelijk wel belangrijk dat je jezelf bent. Uit je comfortzone gaan is vaak goed, een authentiek verhaal vertellen en een vorm gebruiken die jij fijn vindt om te gebruiken is misschien nog wel beter.

Heel veel succes!

#studentlife op YouTube volgen? Dat kan. Abonneer je gratis op mijn kanaal!

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *