4 tips om je aan je planning te houden!

Toetsweken waarin je 4 toetsen maakt, 6 verslagen inlevert en ook 3 presentaties moet geven. Afzonderlijk van elkaar is het best goed te doen, maar bij elkaar is het een grote verzameling met opdrachten waar je flink van kan stressen. Een groot deel van de studenten werkt graag onder druk en wacht dus het einde van de periode af voordat ze aan de slag gaan. Een ander deel wil wel graag plannen, het lukt alleen niet. Bij de meesten lukt het maken van een overzicht wel, is er ook een planning, maar lukt het ze niet om zich aan die planning te houden. In dit artikel vind je eerst een paar tips voor het maken van een planning. Ook geef ik een aantal tips die je die kunnen helpen om je aan je planning te houden.


Het maken van een planning

Maak een overzicht met inleverdata
Check hier niet alleen wat je moet inleveren en in welke week, check ook welke  datum het Planneningeleverd moet zijn. Om data valt niet te twisten, je kunt er geen vergissing in maken.

Tip: Check de toetsingsvorm. Is het een toets, een verslag, een presentatie of een mondeling? Dat helpt om te bekijken hoeveel tijd je nodig hebt om het voor te bereiden en het geeft een beeld van het eindresultaat waar je naar toe gaat werken.

Schat in hoeveel tijd je nodig hebt per onderdeel
– Hoeveel tijd heb je nodig om de stof te leren? Hoeveel tijd heb je nodig om de juiste info te verzamelen voor je verslag? Van wie ben je afhankelijk in je opdracht en hoeveel tijd kan het kosten om te wachten op hun aandeel?
– Waar heb je moeite mee en zou je dus meer tijd aan willen besteden?
– Wat vind je saai en kost daardoor meer tijd omdat je je niet goed kunt focussen?
– Welke onderdelen kan je misschien tijdens de les al maken?

Tip: Schrijf de eerste keren op hoeveel tijd je kwijt bent tijdens het leren, samenvatten en het maken van werk zodat je je bewust wordt van de tijd die je nodig hebt.

Maak tijd voor je schoolwerk en deel deze tijd in
– Noteer wanneer je in je vrije tijd aan school gaat werken en wat je dan gaat doen. Doe dit ook voor tussenuren.

Tip: Bekijk in de handleiding van je cursus of project wat het tijdschema is en wat welke week op het programma staat. Door dit schema te blijven volgen verdeel je niet alleen je werkdruk, het zorgt er ook voor dat je gericht vragen kunt stellen tijdens de les. Je loopt namelijk op schema. Daarnaast begrijp je de lesstof tijdens de les beter omdat je er al actief mee bezig bent.Een artikel van blijvenleren.net

Het indelen van je agenda
blijven-leren-agenda-en-to-do-list

  1. Nummer de lesweken in je agenda
  2. Maak een kolom waar je schrijft welk onderdeel je af wilt hebben en markeer deze als het af is.
  3. Maak een to-do list en plak deze met een post-it in je agenda.

 

Op je telefoon?

  1. Zet voor jezelf een alarm in je telefoon die je eraan herinnert dat je binnenkort een deadline hebt.
  2. Noteer in je digitale agenda welke deadlines je hebt. Plan de momenten waarin je eraan gaat werken door de weken tot de deadline te tellen en te bedenken hoeveel tijd je nodig hebt.  Vul deze momenten ook in!
  3. Werk met kleurtjes, waarbij rood bijvoorbeeld maakwerk is en blauw leerwerk zodat je weet wat je te doen staat in een week.

Je aan je planning houden

Gewoon doen
Je kunt je eindeloos verdiepen in dingen die je helpen om je aan je planning te houden maar eigenlijk is het gewoon doen. Je moet gewoon beginnen.

Zoek mensen in de klas op die het kunnen en/of willen
Zorg dat je er niet alleen voor staat, maar zoek een buddy die zich ook actief inzet om schoolopdrachten op tijd af te maken. Houd elkaar scherp. Ga samen even zitten na school of in een tussenuur. Maak er wat gezelligs van.

Zorg dat je het in weekend een schoolmoment hebt en een relax-moment
Het is belangrijk om werk, school en ontspanning in evenwicht te houden. Werk blijft door gaan en dus ook op de drukke momenten. Door schoolwerk te verspreiden, krijg je geen stress als je veel moet doen terwijl je ook andere verplichtingen hebt. Ontspanning heb je altijd nodig, ook om scherp te blijven. Dus ook die momenten moet je inplannen als je dat dreigt te vergeten.

Denk aan de lange termijn
Maak een lange termijn doel dat jou uitdaagt om goed aan je schoolwerk te gaan, omdat het je later wat oplevert. Het kan je diploma zijn, maar ook een buitenland stage. Denk aan een extra certificaat die je kunt halen door jouw inzet en die bijdraagt aan je CV of aan mooie referenties die jou later aan een leuke baan of stage helpen.

Moet ik goed kunnen plannen?

Er zijn verschillende meningen over uitstel-gedrag. Hierbij een filmpje van TED (Inside the mind of a master procrastinator) waar wordt uitgelegd hoe uitstel-gedrag werkt. Een antwoord op deze vraag wil ik in het midden laten. Het gaat er wat mij betreft om dat je een manier vindt die voor jou goed werkt. Als je echt last hebt van je uitstel-gedrag, is het goed om te bekijken wat jij nodig hebt om echt aan de slag te gaan.

Heb jij last van het uitstel-gedrag? Probeer dan bovenstaande tips uit en laat in de reacties weten hoe het je af gaat. Welke tips heb jij voor ons als het gaat om plannen en je daar ook daadwerkelijk aan houden?

#studentlife op YouTube volgen? Dat kan. Abonneer je gratis op mijn kanaal!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *