Aan de slag met beeldkaarten in de les

Beeld & Box beeldkaarten Blijven Leren

Elke mentor, coach, trainer, loopbaanbegeleider of docent kent de kracht van beeldkaarten in de les. Je laat de deelnemers een kaart pakken die wat over hen of de situatie zegt, je gebruikt de kaarten in gesprek over waarden en normen of als je elkaar kwaliteiten toebedeeld. Beeld & Box bevat 100 beeldkaarten die tijdens elk proces ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld als metafoor voor een situatie, gevoel, behoefte of voorstel. Op elke beeldkaart staat een foto die associaties en gedachten oproept. De kracht van deze tool ligt in de vele toepassingsmogelijkheden. Hoe zet jij de kaarten in? In dit artikel vertel ik je meer over waarom ik graag met beeldkaarten werk en ik geef je wat lesideeën uit Beeld & Box. Lees je weer mee?

Waarom beeldkaarten in de les?

Ik vind het belangrijk om voldoende afwisseling aan te brengen in mijn lessen. Op die manier blijf je de aandacht van je doelgroep houden en kom je tegemoet aan verschillende leervoorkeuren. Zo werk ik onder andere met citaten, met video’s, met beroepssituaties uit het werkveld van mijn doelgroep en ook met beelden. Mijn studenten hebben verschillende leervoorkeuren, sommigen gaan graag in gesprek over citaten of denken na over hoe zij een beroepssituatie zouden aanpakken. Anderen kunnen beelden goed gebruiken om hun verhaal onder woorden te brengen of om creatief te denken.

De beelden zorgen ervoor dat delen laagdrempeliger wordt, het voelt voor veel studenten wat minder direct aan. Daarnaast zeggen beelden vaak meer dan woorden. De beelden zijn een mooi aanknopingspunt om verder in gesprek te gaan.

Mijn ervaringen met beeldkaarten

Beeld & Box beeldkaarten Blijven Leren
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Vanuit verschillende rollen ben ik in aanraking gekomen met beeldkaarten. Als loopbaanbegeleider zet ik de kaarten in als we met elkaar in gesprek gaan over waarden en normen. Welke kaart drukt uit hoe jij in het leven staat en wat jij belangrijk vindt? De kaarten helpen om gerichter uit te drukken hoe de studenten ergens over denken. Het is leuk om te zien hoe creatief studenten de kaarten inzetten om hun verhaal te doen.

Als teamlid en deelnemer tijdens een werkvorm, heb ik de kaarten wel eens gebruikt om aan te duiden “waar ik vind dat we nu staan als team” en waar “ik naartoe zou willen groeien als team”. Deze van-naar vorm, werd aangevuld met wat volgens ons nodig is om van onze huidige situatie naar de nieuwe situatie te komen.

Welke toepassingsmogelijkheid je ook kiest, de kaarten zorgen ervoor dat je doelgroep geactiveerd wordt. Het gesprek dat volgt is interessant en zal voor betrokkenheid zorgen. Het is essentieel dat jij als docent voor een veilig leer- en werkklimaat zorgt, zodat je doelgroep open durft te zijn. Accepteer dat er altijd “flauwe opmerkingen” tussen zullen zitten, dat houdt het ook luchtig.

Waarvoor je de tool in kunt zetten

Beeld & Box beeldkaarten Blijven Leren
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Er zijn verschillende doelen waarvoor je de tool kunt inzetten, zoals:

  • Elkaar (snel en beter) leren kennen;
  • Creativiteit in denken stimuleren;
  • (Gevoelige of lastige) situaties bespreken;
  • Gedachten en overtuigingen met elkaar vergelijken;
  • Tot begripsvorming komen.

Er zijn ook verschillende situaties waarin je de tool kunt inzetten:

  • Trainingen, les of college;
  • Leer-/ontwikkelgesprekken;
  • Evaluatie- en reflectiemomenten;
  • Veranderprocessen;
  • Missie/visie-trajecten;

Waarvoor zou jij de tool inzetten?

Spelsuggestie: gedachten uitwisselen

Ik zal twee voorbeelden geven van “spelsuggesties” die Beeld & Box geeft. In totaal worden er 5 suggesties gegeven.

  1. Pak een beeld dat je aanspreekt of je gedachten in beeld brengt. Variant: stel een vraag en laat de ander antwoorden met een beeld. Bijvoorbeeld: “welk beeld representeert het beste jouw gevoel bij eigenaarschap?” of in de klas: “welk beeld past bij de manier waarop jij samenwerkt met anderen?”;
  2. Bevestig het beeld zichtbaar aan je kleding of houd het in je hand;
  3. Bespreek met zoveel mogelijk anderen de betekenis van de door jou en hen gekozen beelden;
  4. Koppel ervaringen terug in de (sub)groep.

Spelsuggestie: reflecteren op een traject of project

  1. Laat alle deelnemers twee kaarten kiezen.
  • Een kaart staat voor de inspanning die de betreffende persoon heeft geleverd tijdens het proces (of voor de mate van betrokkenheid);
  • De andere kaart staat voor het eindresultaat, de prestatie of opbrengst van het proces.
  1. Wissel de beelden van inspanning (of betrokkenheid) en resultaat met elkaar uit en zoek naar overeenkomsten en verschillen, zowel persoonlijk als voor de hele groep. Variant: bij het bespreken van de beelden mag diegene die luistert alleen maar reageren met vragen. Doel van deze vragen is om erachter te komen of er een verband is tussen de twee kaarten. Zit er een relatie tussen inspanning en resultaat?

Toelichting: het vertalen van de reflectie naar een beeld maakt dat de boodschap doordacht tot stand komt. Het werken met beelden vraagt om een andere manier van denken; het dwingt mensen om te focussen en concreet te worden.

Meer informatie

De beeldkaarten zijn te bestellen via Onderwijs Maak Je Samen. Hierbij de directlinkIk heb meer van zulke artikelen geschreven. Bekijk ze hier: 

Maak jij gebruik van beeldkaarten in je les? Wanneer doe je dat? Welke ideeën uit dit artikel kan jij meenemen voor in jouw onderwijspraktijk? Wat heb jij nodig om hier succesvol mee aan de slag te kunnen? Heb jij nog goede ideeën voor ons? Laat het ons weten in de reacties.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Beeldkaarten in de les Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *