Ik gebruik graag werkvormkaarten in mijn lessen. In dit artikel deel ik een van de verschillende Openhartig kaarten. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen een leraar in opleiding de klassieke Openhartig kaarten inzette. De kaarten uit dit artikel zijn van dezelfde makers maar hebben te maken met het thema Go For It! De omschrijving van het product is als volgt: Heb je verlangens of dromen over de toekomst óf heb je alles al gepland? Wat wil jij bereiken? Wie of wat daagt je uit of wat houd je tegen; waar ga jij écht voor? Lees in dit artikel hoe ik de kaarten inzet.
Wat achtergrondinformatie
Go For It is een handzaam pakketje met allerlei vragen. In dit artikel zal ik wat foto’s toevoegen zodat je een beeld hebt van welk soort vragen er aan bod komen. De kaarten kan je goed gebruiken in groepen in het kennismakingsproces. Eén-op-één kan je ze ook gebruiken, daar zal ik straks wat over schrijven. De vragen zijn een goede start voor bijzondere gesprekken. Het zijn namelijk vragen die je normaal gesproken niet zo snel aan iemand stelt. Zowel bij de doelgroep jongeren als bij jongvolwassenen in te zetten.
Mooi aan de vragen is dat ze behoorlijk aanzetten tot nadenken; je komt er niet zo gemakkelijk met een simpel antwoord vanaf!
Waarom ik de kaarten waardevol vind
Juist omdat de vragen aanzetten tot nadenken, zorg je voor leeropbrengst bij je leerling. Het gaat erom dat de leerlingen echt hun best moeten doen om na te gaan waar zij voor staan en waar ze naartoe zouden willen. Iets wat erg lastig is voor veel jongeren. Door dit samen op te pakken en met elkaar te bespreken, kunnen ze elkaar helpen. Eerder schreef ik een artikel over het keuze-wijzerspel. Ik ben van mening dat deze twee spellen elkaar mooi opvolgen in een proces bij studiekeuzes of als je met je leerlingen na wil denken over hun toekomst.
Waar je goed op moet letten
Zelf bekijk ik altijd zorgvuldig de kaarten in de spellen die ik gebruik, om te voorkomen dat er gênante vragen tussen zitten die eigenijk niet passen binnen de context. In dit spel zit een kaart die te maken heeft met seksuele fantasieën. Niet iets wat ik wil bespreken met mijn doelgroep, dus die kaart heb ik eruit gehaald. Zo zaten er nog een aantal tussen die ik lastig vond en minder van toepassing, dus die heb ik er ook uit gehaald. Bedenk goed met welk doel je de kaarten inzet en welke kaarten je wil gebruiken.
Hoe je de kaarten in kunt zetten
In groepsverband
Je kunt ervoor kiezen om dit klassikaal te doen of in kleinere groepjes. Voor de toelichting van de vorm kies ik voor een klassikale uitvoering. Als je het in groepjes wil laten uitvoeren, bijvoorbeeld groepjes van 4, zorg er dan voor dat je voldoende tijd neemt voor een goede terugkoppeling. In kleinere groepjes werken kan ook waardevol zijn, in de hele klas werken zorgt ervoor dat iedereen elkaar ziet en hoort waardoor je de hele klas beter leert kennen. Je hebt dan automatisch ook meer te maken met groepsdynamische uitdagingen, dat is goed om je van tevoren te realiseren.
Trek voldoende tijd uit voor de werkvorm, ik denk dat je hier minimaal 30 minuten mee bezig bent en misschien zelfs langer (afhankelijk ook van de groepsgrootte).
- Zorg ervoor dat de klas in een kring zit. Je kunt bijvoorbeeld iedereen de stoelen om de tafels heen laten zetten zodat je niet het hele lokaal hoeft leeg te ruimen;
- Geef een instructie over de werkvorm. Licht toe welk product Openhartig Go For it! is, met welk doel je voor de werkvorm gekozen hebt en hoe het verloop van de werkvorm zal zijn (bekijk hiervoor de stappen hieronder);
- Leg uit wat je verwacht van de groep. Ze mogen bijvoorbeeld wel of geen vragen stellen aan de persoon die vragen beantwoordt, ze mogen bijvoorbeeld niet praten als de ander aan het woord is, ze mogen geen grapjes maken,… Bedenk voor jezelf wat jij verwacht en wat voor jouw specifieke groep belangrijk is om af te spreken om daadwerkelijk een succesvolle werkvorm te kunnen hebben;
- Als je daar behoefte aan hebt, verdeel je rollen. Je kunt zelf de leider zijn en doorvragen en samenvatten tijdens de werkvorm, je kunt daar ook leerlingen een rol in geven;
- Gebruik de popcorn-methode voor het beantwoorden van de vragen. Dat betekent ‘pop it when it’s hot’, dus dat je een kaart mag pakken als je je daar goed bij voelt. Let er dan als leider wel op dat iedereen aan de beurt gekomen is. Een andere methode is dat de persoon die een vraag heeft gehad een volgende leerling de beurt geeft. Kijk of dat werkt in jouw klas of dat je dan voor onveiligheid zorgt.
- De persoon die de vraag pakt, geeft antwoord op de vraag. De kaart wordt willekeurig gekozen, omdat die van een omgekeerde stapel wordt gepakt. Je kunt ervoor kiezen om elke leerling één keer de kans de geven om een nieuwe kaart te pakken zodat er nog een kans is op een ‘minder lastige kaart’. Dit zorgt voor een veiliger gevoel bij de leerling en is in principe een kleine aanpassing;
- Vraag door bij leerlingen als dat voor extra leerwinst kan zorgen of laat leerlingen dat doen;
- Vat tussendoor samen wat er tot nu toe is besproken, welke gelijkenissen er zijn en welke verschillen. Bekijken welke gemeenschappelijke uitdagingen er zijn zorgt voor een groepsgevoel en kan ook leiden tot het opstellen van gemeenschappelijke doelen bij leerlingen;
- Rond de werkvorm af door te evalueren: Wat vond men ervan? Doel behaald? Wat is er nodig om de vervolgstap te zetten in het proces? Stel bijvoorbeeld voor dat men in duo’s aan leervragen/leerdoelen werkt. Dit is afhankelijk van het doel dat je hebt met de werkvorm. Als het meer een tussendoor-werkvorm is dan is een opvolging misschien minder relevant.
Eén-op-één
Tijdens loopbaangesprekken kan je de kaarten ook gebruiken. Hiervoor zou ik je wel willen adviseren om van tevoren na te gaan welke insteek je hebt met je gesprek en welke kaarten hierbij relevant kunnen zijn. Schat ook in of het haalbaar is binnen de tijd dit je hebt. Ik leg je uit hoe je dit kunt doen.
- Leg de gekozen kaarten omgekeerd (rug naar boven) op tafel. Licht toe wat het doel is van het gesprek en wat maakt dat je de kaarten hebt meegebracht voor dit gesprek;
- Vraag de leerling om de kaarten één-voor-één om te draaien en om antwoord te geven op de vraag. Je kunt ook hier aangeven dat er één kaart is die de leerling mag laten liggen, dit om de veiligheid te waarborgen;
- Vraag als loopbaanbegeleider/mentor door om de leerling tot meer inzichten te laten komen;
- Aan het einde van het gesprek vraag je de leerling welke inzichten hij/zij heeft opgedaan en wat de vervolgstap is in zijn/haar proces. Wie en wat heeft de leerling nodig om de vervolgstap te zetten?;
- Laat de leerling een samenvatting van dit gesprek met de concrete acties opschrijven voor in het portfolio of loopbaanverslag.
Een variatie op deze werkvorm is dat de leerling de kaarten voorafgaand aan het gesprek kan inzien en zelf mag kijken welke vragen hij/zij wil gebruiken om te bespreken. Zo leg je meer eigenaarschap bij de leerling neer.
Meer informatie
Je kunt het product bij verschillende boekwinkels aanschaffen en via Bol.com. Het spel kost €11,95. Er zijn nog meer varianten die ook de moeite waard zijn om te bekijken!
Ken jij deze kaarten? Op welke manier besteed jij aandacht aan de toekomst van jouw leerlingen in de les? Heb je nog tips voor ons als het gaat om goede werkvormen en samenwerkingsvormen? Laat het ons weten in met een reactie op dit artikel!
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.