Mindmaps maken en presenteren met MindMeister

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet en hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden. In dit artikel vertel ik je over MindMeister en hoe je de tool kunt gebruiken in je les. 

Wat is MindMeister?

MindMeister is een tool waarmee je mindmaps kunt maken. Je kunt het gebruiken in je webbrowser, iOS en met Android. Je kunt verschillende dingen met de tool:

  • Brainstormen
  • Ordenen
  • Associëren
  • Samenwerken
  • Presenteren

Je maakt gemakkelijk een account aan op mindmeister.com. De basisversie is gratis, je kunt daarmee 3 mindmaps maken. Voor uitgebreidere versies moet je betalen.

Waarom mindmappen slim is om te doen

Bij mindmappen maak je goed gebruik van je hersenen. Het gaat erom dat je een kernvraag hebt om daar vervolgens allerlei verbindingen aan te maken met gebruik van teksten en beelden. Het is een manier van ordenen, waarbij je terug moet naar de essentie. Mindmappen is een actieve manier van leren, het is dit proces dat zorgt voor de kracht. Er zijn veel momenten waarop je afwegingen moet maken. Welke informatie, hoort waarbij? Wat is relevant om op te schrijven? Hier samen naar kijken en daar vragen over stellen, zorgt ervoor dat studenten leren om hun keuzes te verantwoorden. Zo leren ze “boven de stof” te staan. Door samen aan een mindmap te maken, verrijk je de leerwinst omdat je samen vaak meer weet dan alleen. Maak gebruik van die informatie-uitwisseling, zodat je optimaal kunt leren.

Mindmaps zijn multi-inzetbaar. Ze zijn geschikt om de voorkennis te activeren, te brainstormen, te associëren, gedachten te ordenen, informatie te structureren, informatie te combineren en om informatie te visualiseren.

Hoe de tool MindMeister bijdraagt aan jouw les

Je kunt in deze online tool studenten feedback aan elkaar laten geven. Het is raadzaam om van tevoren goede afspraken te maken als je met peerfeedback gaat werken. Op mijn Youtube kanaal heb ik ooit een video gemaakt over peerfeedback. Zorg ervoor dat de criteria helder zijn zodat de feedback op het werk gericht is en niet persoonlijk wordt. Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken of deze manier van werken geschikt is voor jouw doelgroep en het te behalen doel. Geef de leerlingen bijvoorbeeld een leesopdracht waarbij ze de gelezen informatie verwerken in een mindmap. Je kunt ze dit individueel laten doen of je kunt de leerlingen ieder een deel van de leerstof toebedelen, zodat ze het uiteindelijk samen voegen in een gezamenlijk ontworpen mindmap. De leerlingen kunnen de mindmap met elkaar delen waardoor ze samen kunnen werken en waardoor ze feedback kunnen geven op elkaars werk. Daarnaast kunnen studenten de mindmaps online bewaren, wat vaak handiger werkt dat losse papieren. Zoals eerder beschreven gaat het voornamelijk om de activiteit van het mindmappen, weliswaar kan de uitwerking handig zijn voor als je de leerstof weer terug wil halen.

Een vergelijkbare tool

Op YouTube deelde ik in een vlog hoe je kunt werken met Mindmapmaker, een vergelijkbare tool. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

 

Meer informatie

Je kunt gemakkelijk een account aanmaken op Mindmeister.com met je e-mailadres, via Facebook of via je Google-account. Op het YouTube kanaal van MindMeister vind je meer informatie over hoe de tool werkt. Je kunt gebruik maken van verschillende blokken, kleuren, icoontjes en smileys of je kunt afbeeldingen invoegen. De feedbackfunctie gebruik je door gebruik te maken van “comments” en door de mindamp met elkaar te delen.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Mindmeister Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *