Vaak is het assessment de laatste opdracht voor op je opleiding. Tijdens je assessment presenteer je jouw ontwikkeling, laat je lesmomenten van jezelf zien en reflecteer je daarop. Je kunt ook feedback van een collega’s tonen waar je een toelichting op geeft of een bepaalde prestatie uitlichten. Tegenwoordig vinden assessments steeds vaker online plaats. Een goede tool om je presentatie in vorm te geven is het digitaal prikbord Padlet. Eerder schreef ik hier al een artikel over, vandaag leg ik jullie uit hoe je het prikbord voor je assessment kunt inzetten.
Wat is een Padlet?
Je kunt Padlet het beste omschrijven als een digitaal prikbord. Als je een Padlet/prikbord aanmaakt, kan je kiezen voor verschillende ontwerpen: een overzicht, canvas, lijst, storyboard, kolom, gesprek, kaart en een tijdlijn.
Op het gekozen ontwerp, kan je allerlei dingen delen zoals video’s, afbeeldingen, teksten, documenten, gespreksopnamen, een link of een website.
Een Padlet inzetten voor je assessment
Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van een Padlet voor je assessment. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de ‘kolomweergave’, waarbij ik per kolom een onderwerp had ontworpen met een bijlage. De bijlage bestond uit een document, een afbeelding of een tekst. Van links naar rechts begon ik met een agenda van onderwerpen, een samenvatting van mijn ontwikkeling, feedback van een collega, uitleg van onderwijsontwikkelwerk en uitleg over mijn onderzoek.
Deze onderwerpen zou je ook op die manier in een presentatie verwerken. Ik heb ze op dit prikbord geplaatst, zodat ik door middel van het delen van mijn scherm de assessoren mee kon laten kijken in mijn documenten en infographic. De samenvatting van mijn ontwikkeling had ik namelijk via Canva in een infographic verwerkt. Op onderstaande afbeelding zie je een overview van het prikbord dat ik heb gebruikt voor mijn assessment. Bij nader inzien was de tijdlijnfunctie ook bij uitstek geschikt geweest voor een assessment.
Tips voor gebruik tijdens het assessment
Ik zou je adviseren om de Padlet van te voren via een URL met de assessoren te delen. Tijdens de sessie zet je hem voor jezelf open, zodat je door je scherm te delen de assessoren mee kan nemen op jouw prikbord. Bij Microsoft Teams, kan je niet gezamenlijk via de laptops geluid horen tijdens de sessie. Ik heb ervoor gekozen om de assessoren zelf de video te laten bekijken en terwijl ze dat deden hun microfoon te dempen. Om de video te bekijken hadden ze de URL naar het prikbord nodig en die heb ik tijdens het assessment voor de volledigheid nog eens in de chat gedeeld. De video heb ik iets ingekort, omdat ik maar 10 minuten had om mijzelf te presenteren. Om er zeker van te zijn dat de assessoren niet zouden twijfelen over of ik wel/niet geknipt had, heb ik helemaal rechts van het prikbord het originele bestand geplaatst zonder knipjes. Als je video wat groot is, moet je een pro account hebben. Dat kost zo’n 10 euro per maand. Ik heb dat gedaan omdat ik een veelgebruiker ben van Padlet eventueel kan je het voor één maand updaten. Let er daarnaast op dat je jouw padlet op geheim zet, zodat niet iedereen kan meekijken. Je kan de privacy-instellingen bij ‘delen’ wijzigen.
Veel succes!
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.