Top 3 digitale tools voor in een fysieke les

top 3 digitale tools blijven leren

Het afgelopen jaar hebben veel leraren met digitale tools gewerkt voor in hun online lessen. In sommige gevallen hebben leraren een deel van de klas op school en een deel online gehad, ook daar zijn digitale tools handig voor. Hoe zit dat dan in een 100% fysieke les? Ook dan kun je goed gebruik maken van digitale tools. In dit artikel vertel ik je meer over mijn top 3. Laat in de comments weten welke tools jij graag inzet!

Waar gebruik je de tools voor?

Als leraar bedenk je altijd wat het doel is van jouw les(onderdeel) en welke aanpak daarvoor geschikt is. Hiervoor houd je onder andere rekening met wat ze moeten kennen en kunnen, wat je wilt monitoren of ‘meten’ en wat bij jouw doelgroep aansluit. Een voorbeeld: als je klas het leuk vindt om door middel van spel met de lesstof aan de slag te gaan en jij graag wilt kijken wat ze nog onthouden hebben van de vorige les, kun je een tool gebruiken met een spelelement erin waarmee je begrippen/concepten van de vorige les bespreekt. Je kiest dan dus 1) een tool met een spelelement en 2) een werkvorm of opdracht waarmee je daadwerkelijk informatie ophaalt over wat de leerlingen nog weten van de vorige les.

Mijn top 3 en hoe je de tools kunt inzetten

Wat zijn dan de tools die ik graag in een fysieke les gebruik? Eigenlijk kan je alle tools inzetten. Denk wel goed na over je doel en wat voor tool daarbij aansluit. Doelen kunnen zijn: om interactie te stimuleren (waardoor leerlingen meer betrokken zijn bij het leerproces), om formatief te toetsen (zodat je de vervolgstap in het onderwijs kunt bepalen), om te evalueren…⁠

De top 3:

  1. Wordwall.net⁠
  2. Padlet⁠
  3. Mentimeter⁠

Het fijne aan Wordwall.net is dat je interactieve spellen kunt doen, maar je kunt activiteiten die je hebt ontworpen ook printen! Ideaal dus als je een woordzoeker op papier wilt klaarleggen als startactiviteit of als je leerlingen in groepjes woordjes wilt laten oefenen. Je kunt namelijk ‘stapels’ maken met kaartjes waar leerlingen dan wat over moeten zetten. Ook vind ik ‘the box’ waardevol, voor interactieve vragen.

Padlet is op 1001 manieren in te zetten. In een e-book kan je daar meer over leren. Een waardevolle manier om Padlet in te zetten, is om er een online databank van te maken. Maak een prikbord aan met een thema en verzamel met elkaar theorie, video’s met simulaties, logboeken van eigen ervaringen, reflecties … Net wat je wilt bewaren!

Ik houd van Mentimeter omdat het zo snel en makkelijk werkt. Even een brainstorm doen, een woordenwolk maken, een paar quiz-vragen om de voorkennis te activeren. Het is een hele bekende tool, waar ik nog steeds plezier van heb.

Welke digitale tools zet jij in je fysieke les in? Laat het weten in de comments.⁠

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Top 3 digitale tools fysieke les Blijven Leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *