Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Eerder schreef ik over hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet, hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden en hoe je een interactieve afbeelding kunt maken met Thinglink. In dit artikel vertel ik je meer over de toepassingsmogelijkheden van LessonUp.
Wat is LessonUp?
Net als Nearpod kun je met LessonUp een klassikale les of presentatie combineren met interactieve elementen. Je kunt deze tool ook goed gebruiken bij onderwijs op afstand. Je ontwerpt een presentatie met uitleg, video’s en vragen die je leerlingen live kunnen volgen op hun eigen device. Ze kunnen reageren op vragen die jij online stelt. Mooi aan LessonUp is dat je er ook hotspots kunt aanmaken (net zoals je bij Thinglink kunt doen) én je kunt gebruik maken van andermans presentaties. Er zijn veel goede lessen te vinden, die je in een handomdraai aanpast aan jouw eigen onderwijscontext.
Wat maakt LessonUp een handige tool?
De klassen worden steeds groter en er ontstaat veel meer diversiteit onder de doelgroep. Leerlingen persoonlijke aandacht geven wordt steeds lastiger. Door gebruik te maken van educatieve software, waarbij leerlingen via hun laptop of tablet de les kunnen volgen en mee kunnen doen, zorg je ervoor dat je van alle leerlingen informatie verkrijgt die je kan gebruiken om tegemoet te komen aan de leerbehoeften in de groep.
Een groot voordeel van LessonUp is dat het directe interactie en feedback geeft aan de leerling. De leerling ziet meteen of de ingevulde antwoorden goed zijn. Door als docent aan dia in te voegen, waarbij de vragen meteen besproken worden kan de leerling direct zien wat er verkeerd gegaan is. Daarnaast draagt het volgen van de les via je eigen beeldscherm bij aan de focus van de leerling. Ook voor online onderwijs en asynchrone lessen (lessen waarbij je als docent niet beschikbaar bent op het moment dat de leerling aan de slag is), is LessonUp een handig tool.
Hoe sluit je jouw lessen beter aan op je doelgroep met LessonUp?
Je kunt leerinspanningen en resultaten gebruiken om als docent je lessen aan te sluiten bij de doelgroep. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het wel raadzaam om uit te zoeken welke gegevens je mag verzamelen. Met een algemeen beeld van de klas, kan je al een heleboel in je onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld verschillende opdrachten ontwikkelen voor de opvolgende les waarin je leerlingen de opdracht laat maken waarin ze nog moeten oefenen. Zo maak je het onderwijs weer een stuk persoonlijker. Ook kun je handig werken met de tool, bijvoorbeeld door bepaalde routes in je lessen te ontwerpen op kleur. Sommige leerlingen volgen de ‘rode route’ en anderen de ‘blauwe route’. Dit is alleen niet bijzonder aan LessonUp, want ook in Powerpoints kun je op deze slimme manier differentiatie aanbieden.
Andere voordelen
Mij spreekt het aan dat je verschillende media en informatie in één presentatie kunt verwerken. Je kunt gebruik maken van bestaande powerpoints, daar vragen aan toevoegen en ook multimedia inzetten zoals video’s die de leerstof nog meer illustreren. Ook is LessonUp erg mooi vormgegeven, wat uitnodigt om ermee aan de slag te gaan.
Meer informatie
Je kunt gemakkelijk een account aanmaken via LessonUp met je e-mailadres, via Facebook of via je Google-account. Eenmaal in de omgeving kan je instructievideo’s bekijken waarin je wordt uitgelegd hoe het werkt. Op YouTube zijn ook voldoende voorbeelden te vinden.
Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.