Interactieve lessen ontwerpen met LessonUp

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de studenten iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Eerder schreef ik over hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet en hoe je een interactieve afbeelding kunt maken met Thinglink. In dit blog vertel ik je meer over de toepassingsmogelijkheden van LessonUp

Wat is LessonUp?

Net als Nearpod kun je met LessonUp een klassikale les of presentatie combineren met interactieve elementen. Je kunt deze tool ook goed gebruiken bij onderwijs op afstand. Je ontwerpt een presentatie met uitleg, video’s en vragen die je leerlingen live kunnen volgen op hun eigen device. Ze kunnen reageren op vragen die jij online stelt. Mooi aan LessonUp is dat je er ook hotspots kunt aanmaken (net zoals je bij Thinglink kunt doen) én je kunt gebruik maken van andermans presentaties. Er zijn veel goede lessen te vinden die je in een handomdraai aanpast aan jouw eigen onderwijscontext.

Wat maakt LessonUp een handige tool?

De klassen worden steeds groter en er ontstaat veel meer diversiteit onder de doelgroep. Studenten persoonlijke aandacht geven wordt steeds lastiger. Door gebruik te maken van educatieve software, waarbij studenten via hun laptop of tablet de les kunnen volgen en mee kunnen doen, zorg je ervoor dat je van alle studenten informatie verkrijgt die je kan gebruiken om tegemoet te komen aan de leerbehoeften in de groep.

Een groot voordeel van LessonUp is dat het directe interactie en feedback geeft aan de student. De student ziet meteen of de ingevulde antwoorden goed zijn. Door als docent aan dia in te voegen, waarbij de vragen meteen besproken worden kan de student direct zien wat er verkeerd gegaan is. Ook voor online onderwijs en asynchrone lessen (lessen waarbij je als docent niet beschikbaar bent op het moment dat de leerling aan de slag is), is LessonUp een handig tool.

Hoe sluit je jouw lessen beter aan op je doelgroep met LessonUp?

Je kunt leerinspanningen en resultaten gebruiken om als docent je lessen aan te sluiten bij de doelgroep. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het wel raadzaam om uit te zoeken welke gegevens je mag verzamelen. Met een algemeen beeld van de klas, kan je al een heleboel in je onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld verschillende opdrachten ontwikkelen voor de volgende les waarin je studenten een opdracht geeft waarmee ze bepaalde vaardigheden nog moeten oefenen. Zo maak je het onderwijs een stuk meer op maat. Ook kun je de functionaliteiten van de tool slim inzetten, bijvoorbeeld door op kleur bepaalde routes in je lessen te ontwerpen. Sommige studenten volgen de ‘rode route’ en anderen de ‘blauwe route’. Dit is alleen niet bijzonder aan LessonUp, want ook in Powerpoints kun je op deze slimme manier differentiatie aanbieden.

Andere voordelen

Mij spreekt het aan dat je verschillende media en informatie in één presentatie kunt verwerken. Je kunt gebruik maken van bestaande powerpoints, daar vragen aan toevoegen en ook multimedia inzetten zoals video’s die de leerstof nog meer illustreren. Ook is LessonUp erg mooi vormgegeven, wat uitnodigt om ermee aan de slag te gaan.

Meer informatie

Je kunt gemakkelijk een account aanmaken via LessonUp met je e-mailadres, via Facebook of via je Google-account. Eenmaal in de omgeving kan je instructievideo’s bekijken waarin je wordt uitgelegd hoe het werkt. Op YouTube zijn ook voldoende voorbeelden te vinden.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *