Interactieve lessen ontwerpen met Nearpod

Nearpod Blijven Leren

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet en hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden. In dit artikel vertel ik je meer over de toepassingsmogelijkheden van Nearpod.

Wat is Nearpod?

Een tool om een klassikale les of presentatie te combineren met interactie. Je ontwerpt een presentatie met uitleg, video’s en vragen die je leerlingen live kunnen volgen op hun eigen device. Ze kunnen reageren op vragen die jij online stelt.

Waarom Nearpod een waardevolle tool is

De klassen worden steeds groter en er ontstaat veel meer diversiteit onder de doelgroep. Leerlingen persoonlijke aandacht geven wordt steeds lastiger. Door gebruik te maken van educatieve software, waarbij leerlingen via hun laptop of tablet de les kunnen volgen en mee kunnen doen, zorg je ervoor dat je van alle leerlingen informatie verkrijgt die je kan gebruiken om tegemoet te komen aan de leerbehoeften in de groep.

Een groot voordeel van Nearpod is dat het directe interactie en feedback geeft aan de leerling. De leerling ziet meteen of de ingevulde antwoorden goed zijn. Door als docent aan dia in te voegen, waarbij de vragen meteen besproken worden kan de leerling direct zien wat er verkeerd gegaan is. Daarnaast draagt het volgen van de les via je eigen beeldscherm bij aan de focus van de leerling. Waar een leerling voorheen door de hele klas heen naar het bord en de leraar moest kijken, wordt de aandacht nu gekanaliseerd.

Hoe sluit je jouw lessen beter aan bij je doelgroep met Nearpod?

Je kunt leerinspanningen en resultaten gebruiken om als docent je lessen aan te sluiten bij de doelgroep. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is het wel raadzaam om uit te zoeken welke gegevens je mag verzamelen. Met een algemeen beeld van de klas, kan je al een heleboel in je onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld verschillende opdrachten ontwikkelen voor de opvolgende les waarin je leerlingen de opdracht laat maken waarin ze nog moeten oefenen. Zo maak je het onderwijs weer een stuk persoonlijker.

Andere voordelen

Persoonlijk vind ik het ook mooi dat je alle verschillende media en informatie in één presentatie kunt verwerken. Je kunt gebruik maken van bestaande powerpoints, daar vragen aan toevoegen en ook multimedia inzetten zoals video’s die de leerstof nog meer illustreren.

Meer informatie

Je kunt gemakkelijk een account aanmaken op Nearpod.com met je e-mailadres, via Facebook of via je Google-account. Eenmaal in de omgeving kan je instructievideo’s bekijken waarin je wordt uitgelegd hoe het werkt. Op YouTube zijn ook voldoende voorbeelden te vinden.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Gebruik jij Nearpod in de les? Op welke manier gebruik je de tool? Ben je lang bezig met de voorbereidingen van je les in deze tool? Kan je ons tips geven waarin je vertelt hoe jij de voorbereiding aanpakt?

Nearpod Blijven Leren

6 reacties

 1. Esmeralda Beantwoorden

  Als ik het goed begrijp, lijkt Nearpod dus erg op lessonup.
  Ikzelf werk sinds kort met lessonup en ben er erg tevreden over. Het voordeel van lessonup is dat je ook in de les kunt differentiëren en dat de les uitgezet kan worden als huiswerk/zelfstandig werken.
  Ook kan je het geven als (formatieve) toets

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Esmeralda,

   Zeker, daar lijkt het op! Zelf heb ik nog nooit met LessonUp gewerkt dus het verschil kan ik nog onvoldoende aangeven. Mooi dat je het gebruikt om te differentiëren.
   Heb je geen betaald account nodig bij LessonUp om studenten zelfstandig te laten werken? Bij Nearpod heb je de betaalde versie nodig om leerlingen zelfstandig door de presentatie heen te laten gaan. Je hebt 29 dagen testperiode.

   Groetjes,
   Shauna

 2. Arend Beantwoorden

  Kunnen jullie me meer vertellen of Nearpod nog wel gebruikt kan worden? Ik denk hierbij aan de AVG…

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Hoi Arend, je stelt een goede vraag. Het is belangrijk bij digitale tools om een verwerkersovereenkomst op te stellen waarin je als school laat weten welke gegevens je verwerkt. Een deel wordt in onderwijsovereenkomsten (OOK) gedekt, maar dat geldt niet voor alles. Bij minderjarigen is het ook belangrijk om ouders/verzorgers hierin te betrekken. Als je beschrijft dat Nearpod gebruikt wordt als leerstrategie en/of om te monitoren en dat geaccordeerd wordt dan zit je goed. Voor meer info over AVG kan je hier terecht: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/

 3. Anne Vanden Berghe Beantwoorden

  Hallo allen
  Voor mijn online lessen gebruik ik Classkick. Dit werkt als een whiteboard waarbij de leerkracht de opdracht maakt in de edit-mode. Elke leerling krijgt vervolgens zijn eigen whiteboard waarop hij zelfstandig of tijdens een online les verder kan werken.
  Je kan de opdrachten uploaden van PDF, instructies inkleven, linken plakken naar webpagina’s, foto’s invoegen…..
  Momenteel is de upgrade naar PRO gratis met als extra feature dat je de gemaakte oefeningen per leerling in PDF trekken.
  Tijdens de les kan je bij elke leerling meekijken en je ziet interactief onmiddellijk alles wat ingevuld wordt.
  Door de oplossingen in het oorspronkelijke document te steken heb je nadien ook veel minder verbeterwerk. Je kan ervoor kiezen om het behaalde resultaat ook onmiddellijk aan de leerling te laten zien zodat deze aan zelfcorrectie kan doen. Gezien elke leerling op zijn eigen tempo werkt is differentiëren ook perfect mogelijk.
  Ik ben alvast fan.

  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *